април 27, 2024

Южна Корея се отказва от iPhone: армията на страната забранява смартфоните на Apple

Военновъздушните сили на страната се опасяват за националната сигурност заради строгите политики на Apple.

Южнокорейските въоръжени сили въвеждат пълна забрана за използване на iPhone във военните обекти. Основната причина за тези мерки е рискът от изтичане на поверителна информация чрез гласови записи. Това съобщават военни източници, пожелали да запазят анонимност.

На 11-ти април ръководството на военновъздушните сили обявява чрез вътрешна мрежа, че от 1-ви юни ще забрани всяко устройство, което може да записва звук и не позволява на приложения на трети страни да контролират функциите му. За отбелязване е, че в обхвата на забраната са специално посочени мобилните устройства на Apple, докато смартфоните с операционна система Android, по-конкретно тези на Samsung Electronics, не са обект на ограниченията.

Обмисля се и възможността за разширяване на обхвата на забраната до всички устройства. Армията вече проведе изпитание на подобни мерки през април тази година. Според изтеклите документи забраната ще се прилага за всички видове смарт часовници и носими устройства. Като цяло, ако забраната бъде разширена до всички части, тя ще засегне почти 500 000 военнослужещи.

Трябва да се има предвид, че устройствата на Apple не отговарят на изискванията за национална сигурност на Южна Корея. Това е така, понеже те не позволяват на външни приложения да контролират основните им функции, с изключение на камерата. Този принцип е свързан с политиката на Apple, насочена към защита на личните данни на потребителите.

Предполага се, че основната причина за забраната е била невъзможността за адаптиране за iOS на специализираното приложение National Defense Mobile Security. То е задължително за всички смартфони на военните от 2013 г. насам и при активиране блокира функциите на камерата, Wi-Fi, модема, USB и микрофона. При устройствата с Android такива ограничения са лесно конфигурируеми поради отворената архитектура на системата. А iOS не позволява подобни дълбоки модификации на системните функции.

Струва си да се отбележи, че южнокорейският мобилен оператор SK Telecom наскоро въведе възможност за запис на телефонните разговори чрез iPhone с помощта на приложението A-Dot. Това стана още през месец септември 2023 г. В Южна Корея е законно да се записват телефонните разговори. Но евентуални случаи на нарушаване на неприкосновеността на личния живот могат да доведат до правни последствия. В подобни случаи е възможно да се заведе съдебно дело.

Решението на Военновъздушните сили може също така да увеличи разликата между потребителите на Android и iPhone, особено след като Министерството на националната отбрана на Корея обмисля да разшири времето, през което на войниците е разрешено да използват смартфони.

source

Сподели: