September 29, 2023

Япония стартира първата в света 5G мрежа с GPU ускорители на Nvidia

Японският мобилен оператор NTT DOCOMO официално обяви разгръщането на първата в света професионална 5G мрежа, с ускорение с помощта на графичен процесор.

Новият продукт се нарича 5G Open RAN и е първата виртуализирана 5G мрежа за търговско използване в телекомите, която използва платформата Aerial на Nvidia с подобрен стек за vRAN от операторски клас. Платформата съчетава стека Nvidia Aerial vRAN за 5G, инфраструктура за изкуствен интелект, инфраструктура за ускорени изчисления и дългосрочна софтуерна поддръжка и поддръжка.

5G Open RAN използва високопроизводителната 5G виртуална мрежа за радиодостъп (vRAN) на Fujitsu, изградена на базата на стека NvidiaAerial vRAN и конвергираните ускорители на Nvidia. Тази симбиоза позволява на телекомуникационните компании да създадат изцяло софтуерно дефинирана и базирана на електронен облак мрежа, която може динамично да разпределя ресурсите, използвайки стандартен за индустрията хардуер. Самата компания DOCOMO твърди, че този подход, наред с други неща, значително намалява както разходите за изграждане на мрежата, така и подобрява енергийната ефективност. По-конкретно, в сравнение със съществуващите 5G мрежи, новото решение намалява общите разходи с до 30%, използването на мрежата – с до 50%, а консумацията на енергия в базовите станции – с до 50%.

NTT DOCOMO е водещият японски мобилен оператор с над 87 милиона абонати и един от най-големите участници в развитието на 3G, 4G и 5G технологиите за мобилни мрежи.


source

Сподели: