July 31, 2023

10 години по-късно: Google прекратява поддръжката на Android 4.4 KitKat

Операционната система Android 4.4, получила “сладкото“ наименование KitKat, стартира през 2013 г. Изминаха 10 години — и Google обяви края на поддръжката за Android 4.4 KitKat.

Какво означава това?

От август 2023 г. устройствата с Android 4.4 KitKat вече няма да получават актуализации на Google Play Services, което може да доведе до ограничена функционалност или изобщо липса на функционалност от страна на някои приложения. Ето защо е по-добре собствениците на джаджите с остарялата версия на операционната система да надградят до по-нова.

Според Google броят на активните устройства с Android 4.4 KitKat е под 1%. Но като се има предвид, че обхватът на Android е около 3 милиарда джаджи, 1% са 30 милиона смартфона, таблети и други устройства.

KitKat беше една от ключовите версии на Android. Той представи важни функции: имерсионни пълноекранни режими, интеграция на облачен печат и Google Now на началния екран. Прекратяването на поддръжката на по-старите версии на операционната система позволява по-бързото разработване и внедряване на нови функции.

През 2021 г. Google прекрати поддръжката на Android 4.1 – 4.3.1 Jelly Bean. След това беше Android 5.0 Lollipop, която беше пусната през 2014 г.


source

Сподели: