юни 24, 2023

13 съвета как да оптимизирате живота на батерията на смартфона си

Батерията на смартфона ви е един от най-важните компоненти в него. Тя ви позволява да поддържате връзка, да сте продуктивни и да се забавлявате в движение, но както всички знаем, батериите в днешните смартфони не издържат дълго.

Всъщност средната батерия на смартфон издържа само около 2 години, преди да започне да показва признаци на изхабяване. Това означава, че в крайна сметка ще трябва да смените батерията си, цялото си устройство или да се научите как да оптимизирате нейният живот, за да се възползвате максимално от нея.

В тази статия на Gizchina ще научите някои ценни съвети за това как да оптимизирате живота на батерията на смартфона си. Тези съвети важат както за устройства с Android, така и за устройства с iOS.

1. Намалете яркостта на екрана

Един от най-големите консуматори на батерията на смартфона ви е екранът му. Колкото по-ярък е екранът ви, толкова повече енергия изразходва той, така че, ако искате да удължите живота на батерията си е важно да намалите яркостта на екрана си. Можете също така да настроите смартфона да регулира автоматично яркостта в зависимост от заобикалящата ви среда.

2. Използвайте тъмен режим

Можете да спестите още повече от живота на батерията, като използвате тъмен режим. AMOLED дисплеите използват по-малко енергия при показване на черни пиксели, така че използването на тъмен режим може значително да удължи живота на батерията ви.

3. Изключете функциите, които не използвате

В смартфона ви има редица функции, които може да не използвате много често. Тези функции могат да работят във фонов режим, дори когато не ги използвате и да изтощават батерията ви. Това включва неща като Bluetooth, Wi-Fi, GPS и услуги за местоположение. Можете също така да изключите известията за приложенията, които не използвате често.

4. Затворете приложенията, които не използвате

Когато отворите дадено приложение, то остава да работи във фонов режим, дори след като сте излезли от него. Това може да изтощи батерията ви, особено ако имате много отворени приложения по едно и също време, затова е добре да затваряте приложенията, които не използвате.

5. Използвайте режим за пестене на енергия

Повечето смартфони разполагат с режим за пестене на енергия, който може да ви помогне да удължите живота на батерията си. Режимът за пестене на енергия обикновено намалява яркостта на екрана, ограничава фоновата активност и спира работата на приложенията във фонов режим.

6. Актуализирайте вашата ОС

Актуализациите на мобилната операционна система често включват функции за оптимизиране на батерията, затова е добре да я поддържате в актуално състояние.

7. Използвайте калъф с батерия

Ако все още имате проблеми с удължаването на живота на батерията, можете да използвате калъф с батерия. Тези калъфи осигуряват допълнителен заряд, така че да можете да използвате смартфона си за по-дълги периоди от време преди да се налага да го зареждате.

8. Пазете батерията си

Начинът по който използвате смартфона си също може да повлияе на живота на батерията му. Например, излагането на смартфона на екстремни температури може да повреди батерията, затова е важно да се грижите за нея, като избягвате екстремни температури и не я презареждате, както и да не натоварвате смартфона по време на зареждане.

9. Сменете батерията си

Ако сте спазили всички тези съвети и животът на батерията ви все още е недостатъчен, може би е време да я смените.

10. Ограничаване на фоновото обновяване на приложенията

Тази настройка позволява на приложенията да проверяват за нови данни във фонов режим, дори когато не ги използвате. Това може да изтощи батерията ви, затова е добре да функцията за приложенията, които не използвате често.

11. Деактивирайте засичането на местоположението за приложения, в които това не е необходимо

Услугите за засичане на местоположението могат доста да изтощят батерията ви, така че е добра идея да ги деактивирате за приложенията, които не са ви необходими.

12. Използвайте приложение за пестене на батерията

Налични са редица приложения за пестене на батерията, които могат да ви помогнат да удължите живота на батерията. Тези приложения обикновено предлагат различни функции, като например режим за пестене на енергия, оптимизация на приложенията и проследяване на използването на батерията.

Някои популярни приложения за пестене на батерия включват:

  • Battery Saver (за Android)
  • Battery Doctor (за Android)
  • Battery Plus (за iOS)
  • Baterry Life (за iOS)
  • Amplify (за Android)
  • Greenify (за Android)
  • GSam Battery Monitor (за Android)

13. Използвайте смартфона си разумно

И накрая, важно е да използвате смартфона си разумно, за да пестите живота на батерията. Това означава да зареждате редовно смартфона си и да не оставяте батерията да се изтощи до 0%. Следвайки тези съвети, можете да удължите живота на батерията на смартфона си и да поддържате безпроблемна работа на устройството си.

Някои допълнителни съвети:

  • Изчистете кеша на приложенията: Понякога кешът на приложенията може да стане голям и да заеме много място на устройството ви. Това може да се отрази и на живота на батерията ви.
  • Изтрийте приложенията, които не използвате: Ако имате много приложения на устройството си, те също могат да започнат да заемат много място и да повлияят на живота на батерията.

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да ги зададете в коментарите по-долу.


source

Сподели: