юли 19, 2023

40-годишен модифициран компютър вече над 100 дни хоства персонален уеб сайт

Софтуерният инженер Майкъл Брутман използва модифициран компютър IBM PCjr за хостинг на личния си уеб сайт. Това 39-годишно устройство, произведено през месец март 1984 г., продължава да функционира добре и да изпълнява поставените му задачи.

Домашният компютър на Брутман е оборудван с 4,77 MHz процесор NEC V20. Компанията IBM е проектирала системата със 128 KB оперативна памет, но след направена несложна модификация тя вече разполага с „впечатляващите“ 736 KB оперативна памет. Устройството има и редица други промени. Така например то съдържа допълнителна платка, която позволява на PCjr да зарежда от IDE диск, и SATA/IDE мост, който дава възможност на компютъра да използва 240GB SATA SSD. Освен това се съобщава за адаптера Xircom PE3-10BT, който позволява мрежова връзка на компютъра с Ethernet интерфейса през паралелния порт.

Според страницата за състоянието на сървъра той е бил свързан към Глобалната мрежа на 31-ви март и оттогава работи без прекъсване. 109 дни непрекъсната работа не е кой знае какво постижение за съвременните системи, но като се има предвид възрастта на този конкретен екземпляр, това е много добър резултат. Следва да се отбележи също, че личният уеб сайт BrutmanLabs.org е по-скоро хоби, отколкото портал с голям трафик, който да изисква много ресурси за поддръжка. Въпреки че сайтът е много лек, той се зарежда доста бавно.


source

Сподели: