юни 23, 2023

4G LTE от космоса – обикновен смартфон успя директно да се включи към сателита на AST SpaceMobile

Базираната в Тексас американска компания AST SpaceMobile успешно експериментира с прехвърлянето на 4G LTE сигнал директно от сателит в ниска орбита към обикновени серийно произвеждане смартфони, които нямат каквито и да било хардуерни модификации. При следващия експеримент компанията възнамерява да използва своя сателит BlueWalker 3 (BW3), за да излъчи 5G сигнал директно към обикновените мобилни устройства.

Тестът за пренос на 4G LTE сигнал директно от орбитален сателит, който всъщност е действал като космическа базова станция, е проведен в честотния диапазон на американския оператор AT&T в Хавай. В рамките на теста е използвана и комуникационната технология RAN на Nokia. Сигналът, излъчен от сателита AST в ниска околоземна орбита, достигна скорост до 10,3 Mbps. Такива скорости са напълно достатъчни за стрийминг на видео, обичайно използване на интернет, както и за нормално използване на клетъчните мрежи. През месец април тази година AST проведе и тест, при който директната сателитна връзка бе използвана за провеждане на разговори между потребители на смартфон Samsung Galaxy S22 в Тексас и iPhone в Япония.

В съобщение за пресата AST отбелязва, че BlueWalker 3 (BW3) е огромен търговски комуникационен масив с площ 64,38 квадратни метра. Компанията твърди, че това е най-големият сателит, разположен в ниска околоземна орбита. Той работи по същия 3GPP стандарт като наземните клетъчни мобилни мрежи.

Главният изпълнителен директор на AST Абел Авелан казва, че този проект ще даде възможност на жителите на отдалечените региони да изпращат текстови съобщения, да провеждат разговори, да използват интернет за изтегляне на файлове и дори да излъчват видеоклипове чрез сигнал, предаван от космоса.


source

Сподели: