май 16, 2024

6 основни предимства на Google Pixel 8a в сравнение с Pixel 7a

Google Pixel 8a наскоро беше пуснат в продажба и идва с много от актуализациите, на които Pixel феновете се надяваха. Сред тях са нови атрактивни дизайнерски решения, подобрен хардуер, по-издържлива батерия и по-висок клас дисплей. Освен това потребителите на устройствата получават и всички софтуерни функции, които правят серията Pixel толкова привлекателна, включително и седем години актуализации на операционната система, сигурността и Gemini Nano за внедряване на AI функции.

Но как всичко това се отличава с вече известния Pixel 7a? Ето шест от най-значимите подобрения, които Google Pixel 8a дава спрямо Pixel 7a.

Чипа Tensor G3

Чипът Tensor G3 е основната привлекателност за повечето фенове на Pixel устройствата. Този конкретен чип беше пуснат преди време в Google Pixel 8 и Pixel 8 Pro. Базиран е на 4-нанометровия (4nm) технологичен процес на Samsung, което го прави по-ефективен от 5nm G2 вариант. Това оказва положителен ефект върху енергоефективността, генерирането на топлина и автономността на батерията. По време на тестовете бе открито, че при своята работа Tensor G3 е по-хладен от предишните поколения, въпреки че не достига показателите на Snapdragon 8 Gen 2 и чипа Apple A17 Pro, които използват 3nm технологичен процес. Въпреки това, истинските предимства на Tensor G3 идват от подобрения живот на батерията, възможностите на камерата и AI-функциите, за които ще говорим по-долу.

До $499 отстъпка за Google Pixel 8a

Другите спецификации са доста стандартни: 128 GB памет в базовия модел и 8 GB RAM, съответстващи на Pixel 7a. Но можете също да получите и вариант за съхранение от 256 GB, което е страхотен вариант за тези, които теглят и играят много на телефона си.

Има всичко, което харесвахме в предишните модели — страхотни възможности на камерата, включително 64-мегапикселова основна, 13-мегапикселова ултраширокоъгълна и 13-мегапикселова предна камера. Основният сензор е оборудван с функцията Super Res Zoom с до 8x увеличение и много функции на камерата като Night Sight, Magic Eraser, Portrait Mode и други. Единственото нещо, което наистина липсва, са елементите за управление, които получавате в Pixel 8 Pro.

По-дълъг живот на батерията

Pixel 8a разполага с 4492mAh батерия, в сравнение с 4385mAh в 7a. Увеличеният капацитет на батерията, комбиниран с по-енергоефективния Tensor G3 чип и софтуерните оптимизации, трябва да доведе до 15% увеличение на времето за работа на батерията в сравнение с Pixel 7a.

15% подобрение във времето за работа може да означава час или повече допълнителна употреба, въпреки че ще трябва да се тества Pixel 8a в реални условия. Той също така разполага с 18 W кабелно зареждане и 7,5 W Qi безжично зареждане, непроменено от 7a, което е хабава функция, но зареждането е бавно, дори и в сравнение с Pixel 7.

Погледнете този екран

Това, от което сме най-развълнувани, са подобренията в екрана на Pixel 8a. Той разполага с 6,1-инчов OLED-панел с разделителна способност от 2400 на 1080 пиксела на инч и ясни 430 пиксела на инч (ppi). Разделителната способност е същата като в Pixel 7a, но честотата на опресняване на екрана в Pixel 8a е 120Hz, което го прави забележимо по-плавен и по-отзивчив в сравнение с 90Hz на предишното поколение.

Също така си струва да се отбележи, че това е gOLED-дисплей, а не pOLED като в Pixel 8. Въпреки малката разлика, Pixel 8a трябва да осигури плътното, наситено черно и живите цветове, с които OLED е известен, като същевременно консумира по-малко енергия.

Освен това ще получите много по-висока яркост: Pixel 8a може да достигне 1400 нита при висока яркост (за HDR-съдържанието) и 2000 нита при пикова яркост, което е с 40% повече пикова яркост в сравнение с Pixel 7a. Никога няма да имате проблем при гледането на този екран в условия на пряка слънчева светлина. Панелът също е защитен от Corning Gorilla Glass 3, което същото като в Pixel 7a.

Gemini Nano за повече AI функции

Говорили сме много за хардуера, но това, което ни вълнува най-много, е какво се случва под капака. Pixel 8a е единственият телефон под $500, който включва Gemini Nano — изкуственият интелект на Google, който за първи път се появи в Pixel 8 Pro и Galaxy S24, преди да си проправи път към Pixel 8.

Накратко, Gemini Nano ще позволи на Pixel 8a да изпълнява определени AI-функции изцяло на устройството, ускорявайки работата на изкуствения интелект без нужда от интернет/връзка за данни. Примери за подобрени с AI функции са интелигентните отговори от Gboard и резюметата на разговорите от записите в приложението Google Recorder.

Когато става дума за интелигентни функции, Pixel 8a има много от тях. Получавате страхотни функции за безопасност като откриване на автомобилна катастрофа, предупреждения за кризи и проверки за безопасност, всеки от които сме виждали на устройствата на Apple и Samsung.

7 години актуализации

Не на последно място, Pixel 8a вече идва със седем години актуализации на операционната система и сигурността, включително и обновление на Feature Drop. Това е голям скок от трите години на големите Android актуализации и пет години софтуерна поддръжка, които Pixel 7a предоставя. Можете да използвате Pixel 8a в продължение на десет години, без да се притеснявате, че устройството ви ще бъде компрометирано.

За тези, които се грижат за сигурността, устройството има няколко вградени в него приятни функции. Получавате VPN от Google One без допълнително заплащане, защита от край до край и години хардуерна сигурност, благодарение на копроцесора Titan M2.

Въпрос на вкус

Дизайнът на Pixel 8a не се различава много от своя предшественик, със същия алуминиев визьор на камерата и общия размер на корпуса, но има и няколко промени в дизайна, които феновете на Pixel може да харесат.

Например, Pixel 8a има по-заоблена форма в сравнение с по-тромавия Pixel 7a, което го прави по-лесен за държане с една ръка. По-важното е, че лъскавият пластмасов заден панел е заменен с матово покритие и алуминиева рамка. На теория това трябва да намали пръстовите отпечатъци върху него, когато го използвате без кейс.

Размерите не са много различни, като 8a е с размери 6,0 на 2,9 на 0,4 инча (HWD) и тежи 6,8 унции, което е почти идентично със 7a. Появи се обаче и нов атрактивен цветен вариант на Алое, който изглежда като ярко-зелено. Това е в допълнение към стандартните цветове Obsidian, Porcelain и Bay.

Останалите спецификации включват IP67 защита от проникване на вода и прах, което поставя Pixel 8a едно ниво под IP68 на Pixel 8 и 8 Pro.

Pixel 8a вече е достъпен за поръчки в Google Store и от странични търговци за $499 от вторник, 14 май.

source

Сподели: