юни 28, 2023

7 знака, че е време да смените вашият Android смартфон

Когато си купувате нов Android смартфон, очаквате той да издържи дълго. С течение на времето обаче може да забележите, че той започва да губи блясъка си, независимо колко добре се грижите за него. Ето 7 основни признака, че е време да обновите вашият смартфон с нещо по-добро:

1. Батерията му се изтощава бързо

Ако батерията на смартфона ви не държи, това е сериозен предупредителен знак, че е време да го смените. Знаем, че има начини да увеличите живота на батерията си в Android, но те може да не помогнат толкова много, ако забележите, че телефонът ви не запазва заряда си както преди.

Това се случва поради използвания в батерията литиево-йонен елемент. С течение на времето химическите компоненти на батерията започват да се разрушават, което означава, че тя ще задържа по-малко заряд. След няколкостотин „цикъла“ на презареждане батерията губи до 1/5 или повече от способността си да задържа заряд.

Разбира се, по-евтината алтернатива е просто да смените батерията на настоящия си смартфон, при положение, че той не е прекалено стар и тя е налична на пазара.

2. Твърде е бавен

Никой не иска да чака смартфонът му да реагира. На старите смартфони понякога им трябват повече от няколко секунди, за да отворят приложенията.

Актуализацията на версията на Android може да постави по-големи изисквания към ресурсите на смартфона, включително повече консумация на оперативната памет и процесора. Новите приложения също могат да предизвикат подобни проблеми, особено ако са тежки. Най-новите игри за Android често са виновни за това.

Друг проблем може да бъде броят на приложения, работещи във фонов режим. Колкото повече приложения консумират ресурси във фонов режим, толкова по-бавен става вашият смартфон. Подмяната на устройството ще ви осигури повече ресурси, с които да работи софтуерът на телефона, независимо дали става въпрос за самия Android или за приложенията, които инсталирате.

3. Не получава софтуерни актуализации

Новата версия на Android обикновено се появява веднъж годишно около септември и носи нови полезни функции. Тя идва и с повишена консумация на ресурсите на телефона. Не очаквайте обаче безкрайни актуализации.

Ако сте закупили нов смартфон от най-висок клас като Samsung Galaxy S23 Ultra, получавате общо 4 години основни актуализации на операционната система, въпреки, че някои производители предлагат само 2 или 3 години актуализации, което означава, че софтуерът на смартфона ви може да бъде остарял по-рано, отколкото ви се иска.

Заедно с актуализациите на операционната система, смартфона ви ще спре да получава и актуализации за сигурност, което може да го направи уязвим на кибератаки. Ако се притеснявате относно това, замяната му с нов може да е най-добрият ви начин за действие.

4. Новите приложения не работят

Виртуалната реалност (VR) все още е в началото на развитието си, но за Android вече има някои страхотни VR приложения. За съжаление, може да се окаже, че по-новите видове приложения, като например тези приложения, които са особено тежки просто няма да работят ефективно на по-старите смартфони.

Същият проблем се отнася и за игрите за Android. Подобренията в геймплея означават по-големи изисквания към оперативната памет и графичните възможности на смартфона ви. Ако той е по-стар, той няма да се справи с тях толкова ефективно, колкото нов смартфон, който се захранва от най-съвременни технологии.

Най-добрият начин да проверите това е като инсталирате някоя тежка игра или приложение. Ако не работят добре, вероятно е време за нов смартфон.

5. Приложенията често забиват/крашват

Крашването/забиването на приложенията не е рядкост сред смартфоните с Android. Понякога приложението е с грешки или лош дизайн, а друг път проблемът е в съвместимостта му със смартфона ви. Например, някои приложения може да не работят на телефони с остаряла версия на Android.

Ако забелязвате, че приложенията забиват или крашват често, това може да е знак за по-голям проблем. Това може да се случва поради изискванията, които поставят към вашият смартфон, например към оперативната памет или процесора. Ако наличните ресурси не са достатъчни, приложението ще се крашне.

Възможно е да наблюдавате крашове и когато паметта на устройството ви е недостатъчна. По-новите смартфони имат повече място за съхранение, за да се реши този конкретен проблем.

6. Камерата му е с лошо качество

Aко не сте ентусиаст или професионален фотограф, наличието на висококачествена камера в смартфона е от съществено значение, тъй като тя е основният ви инструмент за правене на снимки. За съжаление не можете да направите много, за да подобрите снимките си, ако камерата ви е лоша.

Приложенията за редактиране на снимки могат да помогнат, но те не могат да имитират снимките, направени от висококачествена камера. Тази разлика е най-очевидна при предните камери.

Ако фотографията е важна за вас, новият телефон е единствената възможност, която имате. Като предложение, помислете за закупуване на по-стар флагмански смартфон, а не на нов бюджетен, тъй като първият ще създава по-добри снимки.

7. Нямате достатъчно място за съхранение

Стандартно съвременните смартфони с Android имат поне 128 GB вътрешна памет в базовия си модел, което е повече от достатъчно за повечето хора. Ако обаче телефонът ви с Android е по-стар от приблизително 3 до 5 години, е възможно той да разполага със 16, 32 или 64 GB памет в зависимост от модела.

Макар, че преди това може да е било достатъчно, днес не е така като се има предвид нарастващият размер на файловете. Камерите на смартфоните вече правят снимки с по-висока разделителна способност, мобилните игри са по-напрегнати в графично отношение, а приложенията на социалните мрежи получават повече функции от всякога. Всичко това изисква допълнително пространство.

Никой смартфон няма да издържи вечно

Независимо дали става въпрос за износване или просто за остаряване, никой смартфон няма да издържи вечно. Някои компоненти, като батерията имат ограничен срок на годност. Други такива като процесора и камерата остаряват когато ги сравните с по-нови смартфони.


source

Сподели: