юли 19, 2023

7 съвета как да оптимизирате работата на Android смартфона си

Няма значение дали имате най-новият или модерен смартфон с Android. В един момент от живота си той ще започне да работи по-бавно и това е често срещано явление. Работата е там, че докато използваме своите смартфони, те бавно започват да се затрупват с боклуци и да забавят своята работа. Ето защо е изключително важно да знаете как да оптимизирате работата на вашият Android смартфон.

Някои основни действия могат да помогнат за оптимизацията на работата на вашият смартфон. Искате ли да научите всичко за тях? Е, в това ръководство ще научите как да оптимизирате работата на Android смартфона си. Продължете да четете, за да научите повече по тази тема.

1. Актуализирайте до най-новата версия на Android

Преди всичко останало трябва да проверите дали за вашето устройство е налична нова версия на Android. Тази актуализация прави две неща. Първо, тя отстранява всички проблеми със сигурността, които може да са налични в предишните версии и второ, тя ще оптимизира софтуера на смартфона ви за максимална производителност.

2. Обмислете инсталирането на персонализиран ROM

Проблемът със смартфоните е, че в крайна сметка в един или друг момент те спират да бъдат поддържани и когато това се случи, производителите спират да предлагат актуализации на Android или на сигурността за конкретното устройство. Това обаче не е задължително да ви попречи да използвате най-новата версия на Android.

Персонализираният ROM е по същество фърмуер, базиран на изходния код на Android, предоставен от Google. Много хора предпочитат да използват персонализиран ROM заради функционалността, която предлагат, и възможността за персонализиране на много неща в смартфона.

Когато устройството ви вече не се поддържа, можете да инсталирате персонализиран ROM. Съществуват множество ROM-ове, оптимизирани за производителността. Има например LineageOS, Pixel Experience и ParanoidAndroid. Има много форуми, които могат да ви помогнат с инсталирането на персонализиран ROM.

3. Рестартирайте своето устройство често

Един от най-лесните начини за повишаване на производителността на вашият смартфон е да го рестартирате често. Рестартирането на вашия телефон с Android ще затвори всички ненужни фонови процеси, които може да са стартирани на вашето устройство. Това в крайна сметка ще освободи оперативната памет и ще позволи на телефона ви да предложи по-бърза работа.

Сега може би се чудите дали е възможно ръчно да затворите фоновите процеси. Да, възможно е, но в повечето случаи не можете да затворите всичките. По тази причина рестартирането е най-бързият и лесен вариант.

4. Освободете място за съхранение

Устройството ви се нуждае от достатъчно място за съхранение, за да работи нормално с приложенията. Всъщност, според Google е по-вероятно да се сблъскате с проблеми с производителността, когато във вашият смартфон са останали по-малко от 10% място за съхранение. Чудите се защо? Когато има по-малко място за съхранение, приложенията не успяват да съхранят кеш файлове.

Кешът е информация, съхранявана от приложенията, която прави повторното отваряне на приложенията по-бързо, но как да освободите място за съхранение? Най-лесният начин да разчистите паметта на телефона си с Android е да използвате приложението Files by Google.

5. Деинсталирайте приложенията, които не използвате

Не е нещо необичайно да имате инсталирани множество приложения. Никога не знаете кога ще ви потрябва някое от тях, но знаете ли, че приложенията, които почти не използвате, заемат място за съхранение и забавят работата на устройството ви? Определено.

Някои от тях дори могат да стартират ненужни фонови процеси и да задръстват оперативната памет на телефона ви, а когато има недостиг на оперативна памет, той ще работи много по-бавно.

И така, какъв е най-лесният начин да деинсталирате неизползваните приложения на вашия телефон с Android? Е, не се нуждаете от никакви приложения. Отидете в Google Play Store, влезте в „Управление на приложенията и устройството“, след това изберете раздела „Управление“, и филтрирайте по „най-малко използвани“. Деинсталирайте ненужните приложения оттам.

6. Инсталирайте Lite версии на различните приложения

Повечето основни приложения имат налични Lite версии. Например, има Lite версии за Facebook и Messenger. Тези Lite версии не изискват толкова много ресурси, колкото техните пълноценни алтернативи. В резултат на това получавате по-бърза производителност при работа с тези приложения.

7. Регулирайте скоростта на системните анимации

Настройката, която оказва най-голямо влияние, е скоростта на системните анимации. Истината е, че тази настройка няма да ускори реално работата на телефона ви, но тя ще направи нещата по-плавни, като ще ви даде усещането, че устройството ви работи по-добре.

За целта трябва да активирате Developer Options (опциите за разработчици) чрез настройките на вашия телефон. След това отидете в „настройките за разработчици“ и превъртете надолу до „настройките за мащаба на анимацията“. Променете всяка от настройките на 0,5, за да виждате по-бързо анимациите на вашето устройство.


source

Сподели: