април 23, 2024

8-те иновативни функции на камерите на Android телефоните през 2024 година

Камерите на смартфоните се превърнаха в най-новата надпревара в областта на технологиите. Всяка година компаниите се опитват да изместят конкуренцията с по-големи, по-добри и по-мощни камери. Наличието на достъп до голямо разнообразие от функции на камерата е една от основните причини, поради които някои хора предпочитат Android телефоните. Просто погледнете постоянно разширяващите се модули на камерите на най-популярните марки телефони от година на година. Samsung премина от камери, които бяха почти в една равнина с шасито, до телефони като тазгодишния Galaxy S24 Ultra, който демонстрира пръстени на камерата като медни рингове. Последните телефони Pixel имат визьор в стил Джорди-Лафордж, в който са разположени сензорите за изображения. А най-новият флагман на Xiaomi, моделът 14 Ultra, не е просто един смартфон с камера – той е камера с прикрепен смартфон.

В този свръхконкурентен свят на нарастващ брой мегапиксели и масивни модули за поставянето им, всеки производител на Android се опитва да изпъкне. Понякога тези усилия не се свеждат до нищо повече от трикове. Но редица други предлагат наистина полезни иновации, които конкуренцията несъмнено ще копира през следващата година. Нека разгледаме пейзажа на смартфоните, за да видим кой има най-уникалните и интересни фотографски функции за любителите на мобилното заснемане. От възможностите за екстремно увеличение и режимите за снимане с възможност за прибиране на модула до механичните бленди и специализираните софтуерни функции за заснемане на далечните краища на космоса. Всъщност ето кои са най-уникалните функции на Android камерите, налични в момента.

Серията Galaxy S Ultra и режима Space Zoom

През 2020 г. Samsung добави нов ултрамодел от най-високо ниво към линията си Galaxy S. Започвайки с Galaxy S20 Ultra, тези телефони се отличаваха от по-евтините телефони Galaxy S главно със своите качествени камери. Те не само предлагат огромен брой мегапиксели – най-новият Galaxy S24 Ultra може да се похвали с 200МР основен сензор. Но също така се предлагат с камери с увеличение, които могат да мащабират до 100 пъти. Samsung нарича тази възможност Space Zoom и тя си остава възможно най-голямото увеличение на смартфон.

Всъщност функцията Space Zoom е толкова впечатляваща, че в началото може да ви се стори малко шокираща. Възможността за толкова голямо увеличение, че да можете ясно да прочетете текст на табела на няколко квартала разстояние, изглежда като някаква свръхспособност. Но въпреки че е полезно за разчитане на табели, за по-добър поглед към дивата природа или дори за заснемане на полуприлична снимка на Луната, качеството на снимките, заснети с функцията Space Zoom на Samsung, пада силно след около 30 пъти зум. Снимките, увеличени 100 пъти, са твърде зърнести, за да бъдат полезни. Все пак 30Х е съвсем достатъчен диапазон. А възможността да се направи полуприлична снимка при тази стойност е възможност, която отличава Ultra телефоните на Samsung от конкуренцията.

Серията Google Pixel: Режим на астрофотография

В наши дни всеки флагмански Android смартфон има нощен режим, който прави снимките, заснети в тъмното, по-добри. А при Pixel 7 и 8 Google направи още една стъпка напред, като добави режим за астрофотография, който ви позволява да заснемате нощното небе. Опцията е вградена в режима Night Sight на приложението Pixel Camera.

За да използвате режима за астрофотография, Google предлага да се отдалечите от града и да изчакате да настъпи пълен мрак. Поради явлението светлинно замърсяване, може да е трудно да се видят звездите, когато сте близо до град или друго населено място. Всъщност това важи както за телефона ви, така и за собствените ви очи. Освен това режимът Pixel Astrophotography работи най-добре, когато телефонът ви е напълно неподвижен, така че е препоръчително да го поставите на статив или да го подпрете по някакъв друг начин.

След като режимът Night Sight на Pixel разпознае, че камерата гледа към нощното небе, тя автоматично превключва в режим Astrophotography (Астрофотография). При натискане на затвора той прави снимка с дълга експозиция с отброяване на времето. След което прилага последваща обработка, за да подобри небето в изображението. Въпреки че тази функция може да не е полезна през по-голямата част от времето, тя определено е нещо, което трябва да се има предвид от притежателите на Pixel. Особено от тези, които обичат да ходят на къмпинг. Това прави Pixel 7 или 8 чудесно допълнение към колекцията ви от полезни приспособления за къмпингуване.

Серията Sony Xperia: Xperia PRO

Бихте ли платили 2500 долара за смартфон? Sony направи залог, че някой ще го направи, когато пусна на пазара Xperia PRO – телефон, предназначен за професионалните фотографи. Като един от водещите производители на фотографско оборудване Sony знаеше, че хората, които вече са дали до 6 000 долара за фотоапарат от висок клас, няма да се откажат от още няколко хиляди долара за телефон. Телефон, който работи като аксесоар за професионален фотоапарат.

Самият телефон има сравнително нормална камера по стандартите на Sony или дори по стандартите на съвременните смартфони. Това е тройна камера, всяка от които включва 12-мегапикселов оптичен сензор на Sony, разположен зад обектив на Zeiss. Но Xperia PRO не е проектиран с оглед на вградените в него камери. Както обясни професионалният фотограф Дарън Карол в рекламния видеоклип за телефона, той може да свърже Xperia PRO към своя Sony Alpha 7S III с връзка USB-C и HDMI портовете. Докато той прави снимки, телефонът ги предава в облака. Той също така демонстрира използването на телефона като вторичен монитор, който може да бъде разположен на отделен статив. В същото видео двойка, която управлява канал в YouTube, демонстрира свързване на Xperia PRO с видеокамера Sony за висококачествено предаване на живо.

Освен ако работата ви на пълен работен ден не е фотография, вероятно не сте целевият пазар за Xperia PRO, а дори и тогава той работи най-добре със собствените камери на Sony. Въпреки това към момента на писане на статията всичките модели от този смартфон са разпродадени в уеб сайта на Sony. Очевидно Sony знае кои са нейните клиенти.

Xiaomi 14 Ultra: масив от 4 обектива на Leica

С течение на годините издатините на камерата на смартфоните станаха големи, до степен, в която много популярни телефони се поклащат напред-назад, когато са поставени на масата. Само че Xiaomi се вгледа в това и си каза: „Не е достатъчно голяма„. Нейният най-нов флагман, 14 Ultra, е създаден съвместно с компанията за камери от старата школа Leica. Той представлява масив от четири обектива, като основната камера е 1-инчов сензор на Sony с механично адаптивна бленда. Въпреки че 1-инчовите сензори се появяват на все повече смартфони в наши дни, те все още не са стандарт. Засега традиционно се срещат в професионалните фотоапарати. Но вече има немлко смартфони с подобен оптичен сензор.

Блендата заимства идея, която видяхме при Samsung преди няколко години с Galaxy S9+ от 2018 г. Но докато реализацията на Samsung позволяваше блендата да се променя само между f/1,5 и f/2,4, чудовищната конструкция на Xiaomi е с непрекъсната промяна от f/1,63 до f/4,0, което я прави много по-адаптивна.

Що се отнася до допълнителното брандиране, режимът Leica Authentic Mode на фотоапарата прави снимките, направени с 14 Ultra, да изглеждат по-малко като снимки от смартфон и повече като резултатите, които бихте получили от собствения класически филмов фотоапарат от серията M.

Като не се задоволи с впечатляващия набор от самостоятелни камери на Xiaomi 14 Ultra, компанията направи още една стъпка напред, представяйки специален комплект за фотография. Той включва калъф и ръкохватка за камерата с външна батерия и физически бутони за управление. Той дори има диск за мащабиране за плавно преминаване между обективите на фотоапарата и смартфона.

Серията Galaxy Z: автопортрети с основната камера и още

Макар че брандове като OnePlus и Motorola настигат Samsung и си заслужава да изчакате, преди да вземете сгъваем смартфон, корейският гигант е начело със своите смартфони Galaxy Z Fold и Z Flip. Той оборудва тези устройства с някои уникални функции на камерата. Тъй като сгъваемите телефони имат външни екрани, за да бъдат полезни, когато са сгънати, разгъването им позволява да използвате висококачествените основни камери за селфита, докато използвате външния дисплей като визьор. Повечето предни селфи камери имат много по-малко мегапиксели от съответната основна камера. Възможността за създаване на автопортрет с по-добрите камери означава снимки на вашата усмивка с по-висока разделителна способност.

Разбира се, и други сгъваеми устройства прилагат тази функция – тя се е превърнала в основна част от сгъваемото преживяване. Много сгъваеми устройства се възползват и от своите форм-фактори, за да действат като импровизирани стативи. Макар че не всички могат да се регулират до всякакъв ъгъл в рамките на радиуса на сгъване, тези на Samsung могат: Както серията Z Flip, така и Z Fold могат да бъдат частично разгънати и поставени на равна повърхност, като основните камери остават насочени към обекта. След това, използвайки перото S Pen, Bluetooth дистанционното управление или някоя от многото други функции на камерата Galaxy, които позволяват снимане без ръце, можете да направите снимка с перфектна стабилизация.

Samsung дори добави астрофотография към Z Fold 4 и 5. И тъй като Z Fold може да бъде самостоятелен статив, тази функция има още по-голям смисъл в случая.

Сериите Galaxy S и Z: 360 градусов аудио запис

Samsung се появява многократно в този списък, защото малко други компании са натъпкали толкова много функции на камерата в своите телефони, колкото корейският гигант. Едно сравнително ново допълнение е възможността за запис на видео с пространствен звук, когато носите чифт слушалки Galaxy Buds2 или Buds2 Pro. Когато възпроизвеждате кадрите на устройство, което поддържа 360-градусов звук, ще чувате целия звук от съответната посока. Невероятно е да се почувствате аудиторно пренесени в момента, в който сте заснели видеото. Блъскането или лркото почукване, което звучи така, сякаш всъщност някой идва откъм гърба ви, е достатъчно стряскащо, за да ви накара да проверите дали никой не се промъква към вас.

За съжаление 360-градусовият аудиозапис е ограничен до сериите Galaxy Z Flip 4, Z Flip 5, Z Fold 4, Z Fold 5 и Galaxy S23. Ако функцията може да работи и при най-новата серия S24 на Samsung, към момента на писане на статията уебсайтът на производителя не е актуализиран, за да отрази това.

За да използвате 360-градусов аудиозапис, свържете съвместимите Galaxy Buds към съвместим телефон Galaxy. Отворете камерата и кликнете върху зъбното колело, за да отворите настройките на камерата. Кликнете върху Разширени опции за видео и оттам превключвателя за 360-градусов аудиозапис.

OnePlus 12: RAW Plus

Най-новият телефон на OnePlus, моделът 12 Pro, е заимстван от родствената компания Oppo с функция на камерата за ентусиасти, наречена RAW Plus. Снимките RAW са некомпресирани файлове без загуби, предпочитани от професионалните фотографи. Големият размер на файловете и липсата на последваща обработка обаче ги правят неподходящи за тези, които искат бързо да щракнат и публикуват снимка. С RAW+ OnePlus 12 прави RAW снимка, към която е приложен и изчислителен конвейер за обработка. Предимството на това е, че файлът става незабавно използваем, но и годен за редактиране в професионален софтуер.

Серията Google Pixel: Guided Frame

Достъпността в областта на технологиите е един от най-важните аспекти на иновациите. Въпреки че нашият цифров свят улесни значително живота на хората с увреждания, те често се затрудняват да използват технологии, които не са проектирани специално за тях. С течение на годините Android разработи солиден набор от функции за достъпност, но те не обхващат камерата. Слабовиждащите и незрящите хора често изпитват затруднения при правенето на снимки със смартфоните си. Именно затова Google въведе функцията Guided Frame в телефоните Pixel, за да им помогне. Функцията използва звукови сигнали, за да помогне на хората с увредено зрение да правят автопортрети. По този начин инструктира потребителя къде да движи телефона, за да остане в кадър.

Когато държите телефона пред лицето си, функцията Guided Frame изрича на глас инструкциите. Като например: „Преместете телефона нагоре и наляво“. След като потребителят е правилно позициониран в рамките на кадъра, телефонът вибрира в допълнение към потвърждението, че е време да се направи селфи. След това започва да тече трисекунден таймер с обратно отброяване до заснемането на снимката.

Според техническия програмист на Google Лингенг Уанг идеята за Guided Frame е дошла от директна работа с незрящи хора.

„Бяхме се фокусирали върху грешни решения: да казваме на незрящите и слабовиждащите потребители къде е разположението на предната камера“, каза той в публикация в блога. „След като проведохме предварително проучване с трима незрящи потребители на Googlе, осъзнахме, че трябва да осигурим обратна връзка в реално време. Именно докато тези потребители активно си правят автопортрети“.

source

Сподели: