септември 29, 2023

A17 срещу A16: Колко точно по-бърз е новият чип на Apple?

С представянето на новият чип A17 Pro от Apple, производството на чипове на компанията преминава към по-нов, по-усъвършенстван технологичен процес и се добавя ново GPU ядро. И така, какви са реалните последици от тази промяна?

Какво представлява A16 Bionic?

A16 Bionic чип, представен от Apple през септември 2022 година с пускането на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max. Подобно на предишни чипове, A16 Bionic използва 64-битова архитектура, базирана на ARM (като Apple Silicon, но за разлика от традиционните x86 процесори за персонални компютри).

Едночиповата система (SoC) е интегрална схема, която включва CPU, GPU, RAM и други компоненти. През тази година Apple постави A16 Bionic в базовия iPhone 15 и в 15 Plus, като продължи тенденцията да използва миналогодишния чип от най-високо ниво в тазгодишния модел iPhone, който не е от Pro сегмента.

A16 Bionic разполага със 6 процесорни ядра, като 2 от тях са предназначени за висока производителност (с тактова честота малко под 3,5 GHz) и 4 ефективни ядра (с тактова честота малко над 2 GHz) – за общи изчислителни задачи. Тези ядра извършват по-голямата част от „мисленето“ на iPhone, включително обработката на фонови задачи, а ефективните ядра са предназначени да пестят енергия и да удължават живота на батерията.

Освен това A16 Bionic разполага с 5 графични ядра, работещи на малко под 1,4 GHz, които се справят с интензивни графични задачи, включително 3D игри и визуални ефекти като плавността на iOS. Чипът разполага и със 16-ядрен невронен енджин на Apple за задачи с машинно обучение, като например идентифициране на лица и обекти в библиотеката ви със снимки. A16 Bionic е оборудван със 6 GB оперативна памет и разполага със 16 милиарда транзистора.

В A16 Bionic е въведен нов процесор за обработка на сигналите за изображения (ISP), за да се подобрят изчислителните способности на фотографията. Това означава по-добра обработка на изображенията, идващи от камерата, което води до по-малко шум и в крайна сметка до по-добри изображения.

Apple твърди, че A16 Bionic е първият 4-нанометров чип в смартфон – термин, който се отнася до размера на транзисторите. Анализаторите откриха, че това подлежи на обсъждане и че чипът е произведен по леко подобрен 5-нанометров процес (известен вътрешно от производителя на чипове TSMC като N4P).

Какво представлява A17 Pro?

A17 Pro е чипът, който бе представен тази година с появата на iPhone 15 Pro и 15 Pro Max. Той също използва ARM-базирана архитектура, но производителността му е леко подобрена, като 6-ядреният му процесор включва 2 ядра за производителност, работещи на малко повече от 3,8 GHz, и 4 ядра за ефективност, достигащи 2,1 GHz.

A17 Pro също така разполага с повече оперативна памет от A16 Bionic – 8 GB, вместо 6.

Apple подобри и графичния процесор на A17 Pro, като добави допълнително графично ядро към 5-те, както и добави поддържа хардуерно трасиране на лъчи и по-добро засенчване за по-добра работа с реалистични светлинни ефекти в 3D приложения.

Apple увеличи броя на транзисторите до 19 милиарда и добави хардуерна поддръжка за декодиране на AV1 – видеокодек, който един ден трябва да замени HEVC. A17 Pro се произвежда по N3B процес на TSMC, за който се смята, че произвежда „истински“ 3-нанометрови чипове.

Колко по-добър е A17 Pro?

При представянето на A17 Pro, Apple заяви „само“ 10% подобрение в скоростта на процесора спрямо A16 Bionic и според много от бенчмарковете това се оказва така.

Ако погледнем резултата в теста на едно ядро на iPhone 15 Pro в Geekbench ще видим, че той се е подобрил от 2540 при A16 Bionic до 2890 при A17 Pro, докато резултата от теста на всички ядра се е вдигнал съответно от 6420 до 7159. Още по-впечатляващи са резултатите в Metal, които измерват производителността на графичния процесор и потвърждават твърдението на Apple за 20% повишаване на резултатите от 22574 при A16 Bionic до 27074 точки при A17 Pro.

Имайте предвид, че бенчмарковете не винаги съвпадат с реалните резултати. Ще има известни отклонения в резултатите, които се дължат единствено на начина, по който работят толерансите на чиповете. Не всички силициеви елементи са еднакви, има разлики в различните партиди чипове и това обяснява постоянно променящите се резултати.

Заслужава ли си iPhone 15 Pro заради A17 Pro?

Ако се чудите дали трябва да преминете от iPhone 14 Pro към iPhone 15 Pro единствено заради новият процесор, отговорът вероятно е не. Ако играете много 3D игри, тогава може би ще видите нещата по различен начин. Подобренията в графичния процесор ще доведат до скок в производителността, а планът на Apple да пренесе „AAA“ игри като Resident Evil: Village на мобилни устройства ще изисква iPhone 15 Pro или iPad с чип M1.

Aко се занимавате сериозно с игри, вероятно имате конзола или компютър, които могат да се справят с тези игри. На голям екран като телевизор или монитор ще можете да се насладите на тези игри с по-висока резолюция.

A16 Bionic все още е високопроизводителен чип, както показва включването му в тазгодишните модели iPhone 15 и iPhone 15 Plus. A17 Pro е на върха на възможностите. Ако идвате от по-старо устройство, тогава е много по-вероятно да забележите подобрение на производителността.

Ако търсите причина за ъпгрейд, бихме посочили по-осезаеми предимства като 5-кратното оптично увеличение при iPhone 15 Pro Max, Action бутона, който замества превключвателя за заглушаване на звука и наличието на USB-C порт за зареждане и пренос на данни.


source

Сподели: