юни 13, 2023

Acer продължава да доставя продукти за Русия, въпреки че обеща да спре

Acer беше една от многото компании по света, които обещаха да преустановят дейността си в Русия след нахлуването на страната в Украйна. Според нов доклад обаче, базираната в Тайван компания е доставила в Русия компютърен хардуер на стойност най-малко 70,4 милиона долара в периода между 8 април 2022 година и 31 март 2023 година.

На 8 април миналата година Acer заяви, че поради последните събития компанията е решила да преустанови дейността си в Русия. Този ход беше направен и от Dell, Intel, Nvidia, AMD, HP и много други технологични гиганти, но изглежда, че Acer не се е придържала към обещанието си. Според митнически данни, получени от Reuters, регистрираното в Швейцария дъщерно дружество на Acer – Acer Sales International SA е доставяло оборудване и услуги в Русия чрез различни методи за доставка.

Действията на Acer не са били незаконни. Доставяйки хардуера от Швейцария, компанията не е нарушила тайванските санкции за износ срещу Русия. Изделията не са били ограничени и от швейцарските експортни санкции, които са аналогични на тези на Европейския съюз.

От Acer заявиха, че стриктно се придържат към международните търговски закони и разпоредби по отношение на износа за Русия. От компанията добавиха, че швейцарският филиал не е доставял лаптопи или настолни компютри за Русия от 8 април миналата година, но е доставил ограничен брой дисплеи и аксесоари за руския пазар, като е гарантирал спазването на международните санкции. Дружеството така и не обясни защо е доставило тези стоки в Русия, след като е ясно е заявило, че ще спре да го прави.

Освен това източник на Reuters, запознат с подробностите за доставките, твърди, че Acer е доставяла за Русия както монитори, така и лаптопи след април 2022 година. Санкциите на ЕС разрешават износа на лаптопи и компоненти за Русия до 16 декември 2022 година. След тази дата не е имало доставки на забранени продукти на Acer за Русия.

Acer добави, че руските вносители може да са се снабдили с някои от продуктите от други държави.

Русия беше огромен пазар за Acer преди нахлуването в Украйна. По данни на IDC, на компанията са се падали 18,5% от всички продадени в Русия персонални компютри през четвъртото тримесечие на 2021 година. За сравнение, HP и Dell са съставлявали общо 20,8%.

Макар, че действията на Acer може и да не са били в разрез със закона, това ще бъде черен пиар за компанията, а някои клиенти обещаха да не купуват повече нейните продукти.

Санкциите срещу Русия накараха държавата да си осигури внос от приятелски държави. Тя използва китайския сив пазар за внос на чипове, въпреки че доклад от октомври установи, че около 40% от тях са дефектни, което означава 1900% увеличение на повредите им през предходните няколко месеца.


source

Сподели: