септември 28, 2023

Action бутонът е най-значимата нова функция в iPhone от години насам – ето защо

Най-значимото ново нещо в iPhone 15 Pro тази година не е по-леката титанова рамка, новият процесор A17 Pro или системата на камерата (въпреки, че всички те са важни).Това е „екшън“ бутонът: малкият бутон над клавишите за сила на звука, който замества превключвателя за заглушаване на звука, който се намираше във всеки iPhone още от първия.

Action Button е може би най-голямото хардуерно подобрение, което линията iPhone е получавала от години. Той не е особено усъвършенствана технология – буквално е просто бутон, но неговата програмируемост ви позволява да използвате вашия iPhone по напълно нови начини.

Apple показа Action бутона при обявяването на iPhone 15 Pro, но едва когато потребителите получиха своите iPhone 15 Pro в края на миналата седмица, потенциалът на Action Button беше напълно осъзнат.

Свързването на бутона с персонализирани команди отключва пълния му потенциал

По подразбиране бутонът действа като директен заместител на стария превключвател за заглушаване на звука: използвате го, за да промените настройките на звъненето на телефона си. В приложението „Настройки“ на iPhone можете да го промените, за да върши още няколко неща, като включване на фенерчето, стартиране на камерата или превключване на функцията „Не безпокойте“, но истинската сила на бутона за действие се разкрива, когато го свържете с програмируемото приложение Shortcuts или Команди, ако iPhone-a ви е на български (макар и това принципно да значи преки пътища на английски). Оттам можете да правите почти всичко, което можете да си представите на смартфона си, по по-бърз и по-удобен начин.

Приложението „Настройки“ ще ви предложи някои прости команди, които да свържете с Action бутона, но нещата стават много по-интересни, когато използвате персонализирани бързи команди. Можете да програмирате бутона да показва меню с други преки пътища, които след това можете да стартирате с едно докосване на екрана. Можете да го накарате да прави различни неща в зависимост от местоположението ви, времето на деня или дори ориентацията на устройството. Ограничението всъщност е вашето въображение – и търпимостта ви към програмирането в приложението Shortcuts, което може да бъде досадно и скучно.

Има много неща, които Apple може да направи, за да направи бутона за действие още по-полезен. В момента той поддържа само стартиране на действия чрез продължително натискане. Програмирането на команди в Shortcuts изисква много търпение и познания за това как да се правят определени неща – през голяма част от времето приложението може да бъде просто една бъгава бъркотия.

Освен това, ако имате iPhone 15 Pro Max, бутонът може да е малко неудобен за достигане, защото е много високо в лявата част на устройството. Дори за обикновения 15 Pro би било от полза бутонът да се премести под бутоните за сила на звука – може би Apple ще коригира това в бъдещи итерации.

Но дори и с тези ограничения, Action бутонът отключи цял свят от възможности за iPhone. Може лесно да персонализирате или променяте опциите, когато пожелаете, което го прави по-гъвкав от всяка друга хардуерна функция в смартфона. Той е по-бърз, по-надежден, по-осезаем и по-удобен, отколкото да стартирате подобен пряк път през заключен екран или уиджет на началния екран или да се опитвате да конфигурирате настройката Back Tap (Двойното докосване) в опциите за достъпност, за да го направите.

От всички нови функции през 17-годишното съществуване на iPhone, които са променили начина, Action бутонът се нарежда толкова високо, колкото Face ID, Apple Pay и възможността за запис на видео. Интересно е да видим накъде ще се развие той. Може би в следващия iPad?


source

Сподели: