November 1, 2023

Adata пусна на пазара първия в света външен SSD диск с USB4

Нуждите за съхранение и прехвърляне на големи файлове се е увеличило значително поради тенденциите в развитието на технологиите. В съответствие с разпоредбите на ЕС USB4 ще се превърне в стандарт за пренос на данни за ново поколение устройства. Бързото и удобно прехвърляне на файлове между различни устройства несъмнено фокусира вниманието на потребителите и е дошло времето за ново поколение интерфейс USB4, който да унифицира пазарните спецификации.

В тази връзка, Adata обяви пускането на пазара на първия външен SSD диск с поддръжка на USB4. Новият продукт с простото име SE920 бе представен от Adata още през 2021 година и го показа на Computex 2023 в началото на лятото на тази година. Пускането на устройството се забави, но компанията през това време успя да „напомпа“ допълнително характеристиките му.

Първоначално Adata заяви, че SE920 има скорост на четене 3800 MB/s и скорост на запис 3200 MB/s, което е по-бързо от почти всички други външни SSD дискове на други производители. Преди пускането на диска на пазара обаче компанията увеличи скоростта на запис до 3700 MB/s. Това означава прехвърляне на 10 GB 4K видеофайл на устройството за около 3 секунди.

Adata SSD SE920 поддържа USB4, Thunderbolt 3 и 4 и е обратно съвместим с USB 3.2 и USB 2.0. Устройството използва познатия USB Type-C конектор за свързване. Поддръжката на USB4 предлага скорости на трансфер до 40 Gbps, но това неизбежно води до нагряване на компонентите, което може да се отрази на производителността. За да се справи с този проблем, Adata е оборудвала SE920 с малък охлаждащ вентилатор.

Производителят твърди, че в сравнение с дискове с подобни спецификации, но с пасивно охлаждане, активната охладителна система на SE920 е с 10% по-ефективна и му позволява да поддържа постоянна скорост на трансфер. За да се задейства вентилаторът, SSD дискът трябва да се „отвори“. За тази цел той има телескопичен корпус с перфорирана вътрешност.

Освен флагманския външен SSD диск SE920, Adata пусна на пазара и външните SSD дискове SD620 и SC610. Първият от тях е сертифициран по военния стандарт MIL-STD за защита от падане от височина до 1,22 метра и разполага със защита от вибрации. Вторият диск се характеризира с компактен форм-фактор на обикновена USB флашка с характеристиките на външен SSD диск. За SD620 производителят твърди, че скоростта на пренос на данни е до 520 MB/s, докато SC610 предлага скорост на четене от 550 MB/s и скорост на запис от 500 MB/s.

И трите устройства вече са налични за продажба. Производителят не е посочил цената на новите продукти.


source

Сподели: