юли 25, 2023

AMD възнамерява значително да увеличи размера на микрокода на бъдещите процесори

Микрокодът на бъдещите процесори на AMD ще бъде значително по-голям от този на настоящите модели, според новия ъпдейт за Linux, открит от Phoronix. Въпросните процесори изглежда са базирани на микроархитектурата Zen 5 и нейните наследници.

Максималният размер на обновяването на микрокода за процесорите на AMD, който ядрото на Linux поддържа в момента, е 12KB (три пъти по-голям от размера на страницата на ядрото на Linux – 4096 байта). Бъдещите пачове ще се увеличат до 32 KB, което е осем пъти повече от размера на страницата на ядрото на Linux.

„Пачовете на микрокода за бъдещите процесори на AMD ще надхвърлят сегашното ограничение от три страници с размер 4 KB“, се казва в изявление на AMD. Не се уточнява кои са тези „бъдещи процесори“, но HotHardware предполага, че това са процесори с архитектура Zen 5 и по-нови.

Микрокодът е кодът от ниско ниво, който определя работата на процесора. Той приема инструкциите от по-високо ниво на машинния код и ги разбива на по-прости команди на хардуерно ниво, които процесорът може да изпълнява. Увеличаването на микрокода може да означава, че AMD ще увеличи сложността и ще разшири набора от инструкции за продуктите, базирани на Zen 5. Възможно е по този начин компанията да се подготвя и за добавяне на нови функции или възможности, без да се налага изцяло да променя дизайна на процесора.


source

Сподели: