ноември 3, 2023

AMD въодушеви инвеститорите с перспективите на пазара на AI-ускорителите – акциите скочиха с почти 10%

Тримесечните приходи на AMD са се увеличили с 4% спрямо същия период на миналата година, което само по себе си е добре на фона на негативните тенденции на пазара, но се оказва и по-добро от очакванията на анализаторите. Перспективите на компанията в сегмента на системите за изкуствен интелект въудошевиха инвеститорите, а ценните книжа на AMD приключиха вчерашната търгова сесия с ръст от почти 10%.

Трябва да се отбележи, че този ефект частично се разпространи върху Intel, който работи в подобни условия, така че вчера акциите на последния успяха да поскъпнат с няколко процента. Това единодушие сред инвеститорите може да се обясни с тяхната увереност, че PC пазарът скоро ще премине от спад към растеж, тъй като през 2024 г. краят на поддръжката за остарялата версия на Windows ще се превърне в стимул за купувачите, с оглед на появата на нови процесори с функции за ускоряване на системите с изкуствен интелект. Според някои оценки до 2027 г. до 60% от всички доставени на пазара персонални компютри ще бъдат оборудвани с притежаващи тази функция процесори.

Както обяснява CNBC, анализаторите на Jefferies са били вдъхновени от докладите на AMD относно перспективите за растеж на приходите в областта на изчислителните ускорители. През това и следващите тримесечия те ще донесат на компанията по 400 милиона долара, а до края на цялата следваща година основните приходи ще нараснат до 2 милиарда долара, въпреки че инвеститорите в този случай разчитаха на максимум 1 милиард или 1,5 милиарда долара. Според експертите на Raymond James в дългосрочен план AMD може да претендира за 10-20% от пазара на изчислителните ускорители, чийто капацитет се оценява на $100 млрд. Ръководителят на компанията Лиза Су вчера говори за способността на този пазар още през 2027 г да достигне годишен оборот от $150 милиарда.

Експертите на KeyBanc разчитат на по-нататъшно укрепване на позицията на AMD в сегмента на сървърните процесори; техните колеги от Piper Sandler са съгласни с тях, които смятат, че слабостта на игровия пазар няма да повлияе върху положителната динамика на приходите на AMD в сървърния сегмент. Анализаторите на Baird са уверени, че AMD ще продължи да укрепва позициите си в сървърния сегмент. Представители на Morgan Stanley нарекоха основния проблем за AMD през последните периоди, слабостта на търсенето в PC сегмента, а вторият най-голям негативен фактор остана сървърният сегмент, който показа известно претоварване. Анализатори от Bank of America коригираха прогнозата си относно приходите на AMD за следващата година, като казаха, че ще нараснат с 15% вместо с 20%. Сегментът на изкуствения интелект във всички области на приложение ще позволи на AMD да увеличи приходите си през следващата година с 1,6 милиарда долара, според анализаторите. Много от изброените експерти смятат, че акциите на AMD могат да се покачат до $140–150 при сегашното ниво от $108 за акция.


source

Сподели: