юли 22, 2023

AMD завоюва повече от 25% от пазара на сървърни процесори, каза изпълнителният директор Лиза Су

През 2019 г. главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су се опита да постави критерии за компанията по отношение на темповете на експанзия на пазара на сървърни процесори. Тя трябваше да преодолее дела от 10% до края на 2020 г. Оттогава ръководителят на AMD избягва подобни прогнози, но по време на посещението си в Тайван тази седмица, тя неочаквано обяви, че AMD вече заема повече от 25% от пазара на сървърните процесори.

Поне тези изявления на Лиза Су, направени на пресконференция в Тайпе тази седмица, са цитирани от тайванския ресурс DigiTimes: „Постигнахме добър напредък в бизнеса с производството на централни процесори. Дори смятам, че в сървърния сегмент пазарният ни дял надхвърля 20% и дори трябва да е над 25%.” Това е по-високо от прогнозата на анализаторите на DigiTimes Research, които очакваха този показател да достигне ниво от над 20% едва до края на 2023 г. За процесорите с Arm-съвместима архитектура се предвиждаше делът да е 8%.

Въз основа на статистиката на Mercury Research през първото тримесечие на тази година делът на AMD в сегмента на сървърните процесори достигна 18%, така че с малко късмет компанията може да преодолее крайъгълния камък от 20% през второто тримесечие. След като делът на AMD на пазара на сървърните процесори надхвърли 10% преди няколко години, Лиза Су обеща да превземе нови върхове с конкретни периоди от време, но редовно изразява увереност, че пазарният дял на компанията продължава да се засилва.

Трябва да се отбележи, че на пресконференция в Тайван ръководителят на AMD беше попитан за слуховете относно намеренията на компанията да премине към услугите на Samsung Electronics в областта на контрактното производство на чипове по новите литографски стандарти като 3 nm. Лиза Су, опитвайки се да разбере истината, попита репортерите дали вярват на южнокорейските медии. След това тя каза, че TSMC е важен партньор за AMD, а изчислителният ускорител MI300, който се подготвя за пускане в края на годината, е доста сложен продукт. „Ние ще продължим да работим с нашите тайвански партньори, тъй като не можем да пуснем такъв продукт без добри партньори като TSMC“ — каза Лиза Су.

AMD е вторият по големина клиент на TSMC (10% от приходите) и за да се конкурира ефективно с NVIDIA, ръководена от Лиза Су, компанията не трябва да разваля отношенията си с основния си изпълнител. Ръководителят на AMD също така добави, че не е в нейните правила да коментира въпроси, свързани с конкретни продукти и поръчки. Във всеки случай става ясно, че компанията в близко бъдеще няма да се откаже от услугите на TSMC.


source

Сподели: