юни 15, 2023

AMD представи новият ИИ чип „MI300X“, в опит да спре доминацията на NVIDIA в тази област

От AMD заявиха вчера, че техният най-нов и усъвършенстван графичен процесор за приложения, свързани с изкуствен интелект, наречен „MI300X“ ще започне да се доставя на някои клиенти по-късно тази година.

Графичните процесори са чипове, използвани от компании като OpenAI за създаване на авангардни инструменти с изкуствен интелект като ChatGPT.

Ако чиповете с изкуствен интелект на AMD, които тя нарича „ускорители“, бъдат възприети от като заместители на продуктите на Nvidia, това може да представлява голям пазар за AMD, която е известна най-вече с традиционните си компютърни процесори.

Съобщението на AMD представлява най-силното предизвикателство към Nvidia, която понастоящем доминира на пазара на ИИ чипове с над 80% пазарен дял, според анализатори.

MI300X

Новият чип MI300X и неговата архитектура CDNA са предназначени за големи езикови модели и други авангардни модели с изкуствен интелект.

„В центъра на ИИ са графичните процесори. Те дават възможността за разработка на по-усъвършенстван генеративен ИИ.“

каза Лиза Су, главен изпълнителен директор на AMD

Въпреки, че AMD не разкри конкретна цена, този ход може да окаже ценови натиск върху графичните процесори на Nvidia, като например моделът H100, който достига цена от 30 000 долара към момента. По-ниските цени могат да помогнат за намаляване на високите разходи за обслужване.

MI300X може да използва до 192 GB памет в сравнение с други чипове. Конкурентният H100 на Nvidia например поддържа само 120 GB памет.

Големите езикови модели използват много памет, тъй като изпълняват все по-голям брой изчисления. AMD демонстрира MI300X с модел с 40 милиарда параметъра, наречен Falcon. За сравнение, езиковият модел GPT-3 на OpenAI има 175 милиарда параметъра.

„Размерите на моделите стават много по-големи и всъщност се нуждаете от няколко графични процесора, за да изпълнявате най-новите големи езикови модели.“

добави Су, като отбеляза, че с добавената памет на чиповете на AMD разработчиците няма да се нуждаят от толкова много графични процесори

AMD също така заяви, че ще предлага архитектурата Infinity, която съчетава 8 ускорителя MI300X в една система. Nvidia и Google са разработили подобни системи, които комбинират 8 или повече графични процесора за разработки на различни инструменти, базирани на ИИ.

Една от причините, поради които разработчиците на изкуствен интелект в миналото са предпочитали чиповете на Nvidia, е, че те разполагат с добре разработен софтуерен пакет, наречен CUDA, който им дава възможност за достъп до основните хардуерни функции на чипа.

AMD заяви, че има също разполага със софтуер за своите ИИ чипове, който се нарича ROCm.


source

Сподели: