юни 15, 2023

AMD представи процесорите EPYC Bergamo за дата центрове: 82 милиарда транзистора и до 128 Zen 4C ядра

AMD официално представи серията сървърни процесори EPYC Bergamo в рамките на събитието Data Centre & AI Premiere. Серията включва модели чипове с до 128 опростени Zen 4C ядра, оптимизирани за облачни изчисления и задачи, насочени към центровете за данни. Ключова характеристика на новите процесори Bergamo е по-високата плътност на опаковката и по-високата енергийна ефективност в сравнение с другите чипове с архитектурата Zen 4.

Презентацията на AMD разкри, че чиповете EPYC Bergamo предлагат до 128 ядра Zen 4C и се произвеждат чрез 5 nm технологичен процес на TSMC, точно както чиповете, базирани на конвенционалните Zen 4 ядра.

Основните конкуренти на EPYC Bergamo ще бъдат различните сървърни процесори с Arm архитектура, както и бъдещите чипове Intel Sierra Forest, които ще предлагат до 144 енергийно ефективни ядра, базирани на технологията Intel 4 и които се очакват през първата половина на 2024 г. Новият EPYC Bergamo има поддръжката на до 256 виртуални нишки, 12-канална DDR5 RAM памет, поддържа PCIe 5.0 интерфейса и е проектиран да работи със сокета AMD Socket SP5, който се използва и от процесорите Genoa с архитектура Zen 4. Не се изисква обновяване на софтуера на платформата, за да се мигрира от същия Genoa към Bergamo.

В структурно отношение процесорите EPYC Bergamo се състоят от осем CCD чиплета, всеки от които съдържа до 16 ядра Zen 4C. Всеки CCD чиплет има два CCX блока, всеки от които включва 8 ядра и 16 Мбайта L3 кеш памет.

Чрез оптимизиране на архитектурата Zen 4C компанията е успяла да вмести почти два пъти повече ядра в един CCD чиплет, чиято площ се е увеличила само с 10% в сравнение с CCD чиплетите с ядра Zen 4 (72,7 mm2 срещу 66,3 mm2 за последния). В същото време AMD е намалила общата площ на ядрата на процесорите Bergamo с 35,4% и е намалила площта на другите компоненти на CCD до 35-45%. В един процесор Bergamo има 82 милиарда транзистора.

Като се има предвид, че процесорите EPYC Bergamo използват 8 CCD чиплета, възможно е AMD вече да тества в лабораториите си и 12-чипшлетни Zen 4 модели, планирани за в бъдеще. Тези чипове в крайна сметка ще могат да предлагат до 192 ядра с поддръжка на до 384 нишки. Що се отнася до моделите EPYC Bergamo с до 128 ядра, те вече се доставят на клиентите, сред които присъства и Meta

AMD сравни процесора EPYC 9754 (Bergamo) с Intel Xeon Platinum 8490H от серията Sapphire Rapids. При различните задачи за изчисления в електронен облак новият продукт на AMD е бил до 2,6 пъти по-бърз от своя конкурент.

AMD също така отбеляза, че новите чипове предлагат до 2,1 пъти по-висока плътност на поместване в сървъра и до 2 пъти по-висока производителност на ват за работните натоварвания с използването на Java.


source

Сподели: