май 2, 2024

AMD разпрати образци на Zen 5 процесорите към своите партньори

Заедно с анонса на финансовите резултати от последното тримесечие, ръководството на AMD говори и за подготвяните за пускане продукти. Не е тайна, че компанията е планирала пускането на процесорите с архитектура Zen 5 през втората половина на тази година. Става дума както за сървърните чипове, така и за решенията за персонални компютри.

AMD вече започна да изпраща мостри от Turin сървърните процесори и мобилните чипове Strix Point на своите партньори за по-нататъшни тестове. По-специално, новото поколение EPYC, поради значителното си увеличение на скоростта и енергоефективността, получи огромен интерес от страна на производителите на сървъри. Както отбелязва AMD, вече има 30% повече платформи в процес на разработка за EPYC Turin в сравнение с текущото поколение процесори EPYC. Също така си струва да добавим, че новите процесори ще се поддържат от платформите SP5/SP6.

В случая с мобилния Strix Point, компанията също така претендира за увеличение на производителността и енергоефективността, което ще ѝ позволи да произвежда още по-тънки, по-леки и по-бързи ноутбуци. Бяха споменати и AI-приложения, което изисква в чиповете Strix Point да работят специални NPU блокове с XDNA архитектура от 2-ро поколение.

За съжаление представителите на компанията не споменават нищо за десктоп процесорите Granite Ridge. Въпреки това, от други източници, по-специално производители на дънни платки, ние знаем, че пускането на CPU Ryzen 9000 наближава. Може би AMD ще сподели информация за тях на Computex 2024 в началото на юни.

source

Сподели: