октомври 7, 2023

AMD се готви да представи на пазара процесорите Ryzen 7000G с мощна вградена графика – те се споменават в AGESA

AMD не е предлагала десктоп процесори от последно поколение с мощна интегрирана графика (APU). Последните чипове от този вид бяха Ryzen 5x00G с графика Vega. Новата актуализация на фърмуера AGESA на AMD съдържа препратка към APU Phoenix 7xx0, което означава, че вероятно ще бъдат представени процесори Ryzen 7000G с графично ядро с RDNA 3 архитектура.

Да припомним, че серията Ryzen 5x00G с архитектура Zen 3 разполага с предишното поколение графика Vega. AMD никога не е пускала потребителски десктоп APU с графична архитектура RDNA1 или RDNA2. По този начин появата на Phoenix в настолните компютри ще отбележи скок на три поколения графични технологии наведнъж.

Поддръжката на чиповете Phoenix е добавена в най-новата версия на фърмуера AGESA 1.0.8.0 за платформата AM5. Това може да е сигнал за предстоящата поява на Ryzen 7000G

Процесорите Phoenix се предлагат в лаптопи и компактни компютри под името Ryzen 7040H(S), Ryzen 7040U и Ryzen Z1 и предлагат значително увеличение на графичната производителност в сравнение с Rembrandt (Zen3+/RDNA2), които за съжаление така и не се появиха за десктоп компютри.

На страницата на дънната платка ASUS B650 се споменава AGESA 1.0.8.0 “ с поддръжката на бъдещи процесори“ – т.е. някои процесори би трябвало да я получат. Кои са те – може да се види на горното изображение.

Intel все още не разполага с процесори, които могат да се конкурират с Phoenix в областта на графиката. Компанията потенциално може да пусне нещо по-мощно с Meteor Lake, но това засега не е потвърдено от никакви изтичания на информация.


source

Сподели: