юли 22, 2023

AMD се извини на Украйна заради грешното квалифициране на страната като терористична държава, на която трябва да бъдат наложени санкции

Вчера се появи информация, че в условията си за участие в своята нова промоцията AMD приравнява Украйна с Русия и други терористични държави. В рамките на тази промоция потребителите можеха да получат безплатно копие на играта Starfield при закупуване на определени устройства на AMD. Но жителите на някои държави под санкции, нямаха право на това, като една от тези страни бе и Украйна.

„По някаква неизвестна причина организаторите на кампанията включиха Украйна, която е жертва на военна агресия от страна на Русия, в компанията на такива парии като Беларус, Иран, Северна Корея, Русия, Сирия“, съобщават украинските медии.

Това положение на нещата предизвика възмущение сред украинското общество. Потребителите и средствата за масова информация се обърнаха към АМД за обяснения по различни канали и на различни платформи. В отговор на един от тези коментари в официалния Twitter акаунт на AMD се казва, че ситуацията скоро ще бъде коригирана. Всъщност условията на сайта за получаването на Starfield вече са коригирани и Украйна не се споменава в списъка на поднадзорните и терористичните държави.

Това не е единственото неприятно събитие по отношение на тази страна. Имената на редица известни българи влязоха в списък с врагове на Украйна, публикуван в украинския сайт „Миротворец”. Сред тях са заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, политологът професор Иво Христов, журналистите Велислава Дърева, Диляна Гайтанджиева и др.

И тук нещата приключиха с по подобен начин. Посолството на Украйна у нас подчертава, че информацията в сайта „Миротворец“ се попълва от отворени източници, които се използват за научно-изследователски, творчески и журналистически цели.


source

Сподели: