юни 10, 2023

AMD срещу Nvidia: “зелените“ притежават 84% от пазара на дискретните видеокарти

Анализаторската компания Jon Peddie Research (JPR) обобщи резултатите от предходното тримесечие на пазара на дискретните графични карти (add-in boards). Експертите на JPR вече отбелязаха, че през януари-март доставките на графични ядра за персоналните компютри са спаднали с 43% в сравнение със същия период на миналата година. При видеокартите ситуацията не е много по-добра.

През първите три месеца на 2023 г., доставките на видеокарти са намалели с 12,6% на тримесечна база и с 38,2% на годишна база. Nvidia е загубила най-много — доставките на видеокарти на “зелените“ GPU са намалели с 15,2% спрямо края на 2022 г. В случая на AMD, спадът е само 7,5%. Intel междувременно е успял да увеличи доставките (не се предоставят точни данни). Общо приблизително 6,4 милиона видеокарти са доставени през първото тримесечие. JPR смята, че възстановяването на пазара ще започне през втората половина на тази година.

Ако говорим за подредбата на силите, тогава безспорен лидер е Nvidia, чиито графични процесори са използвани в 84% от всички видеокарти, продадени през първото тримесечие. AMD е следващата с 12%, докато Intel притежава само 4% от пазара.


source

Сподели: