май 16, 2024

Android-приложенията скоро ще ви позволяват да използвате лицето си, за да управлявате курсора

Тази седмица Google обяви, че кодът на проекта Project Gameface е станал достъпен за разработчиците на приложения за софтуерната платформа Android. Това означава, че създателите ще могат да интегрират в своите продукти управление на курсора, използвайки израженията на лицето и движенията на главата.

Project Gameface беше представен за първи път на публиката на миналогодишната конференция Google I/O. Този софтуерен продукт използва камерата на устройството, за да разпознае движенията на потребителя и да ги сравни с базата данни на MediaPipes’ Face Landmarks Detection API. Например, потребителят може да отвори устата си, за да премести курсора на мишката или да повдигне вежди, за да подчертае област от екрана.

Чрез камерата на устройството решението непрекъснато следи изражението на лицето и движенията на главата, превръщайки ги в интуитивен и персонализиран начин за контрол. Разработчиците вече могат да създават приложения, които потребителите да настройват, като променят изражението на лицето, плавността на жестовете, скоростта на курсора и други“ —- се казва в изявлението на Google.

Въпреки че първоначално Gameface беше позициониран като проект за геймърите, в момента Google обяви сътрудничеството си със социалната фондация Incluzza от Индия, която се занимава с проблемите за осигуряване на достъпност на съоръженията и услугите в отделните области от живота за хората с увреждания. Очаква се сътрудничеството да помогне на Google да научи повече за това как Gameface може да бъде разширен в други области като работа, учене и социални ситуации.

source

Сподели: