юли 30, 2023

Android-системата за предупреждение при земетресения в Турция не сработи, установи BBC

Разработената от Google система за предупреждение при земетресение на базата на Android трябваше своевременно да уведоми потребителите за сеизмичната заплаха, но тя не сработи правилно на 6 февруари, когато опустошително земетресение удари Турция. Никой от стотиците хора в страната, интервюирани от BBC в три турски града, не е получил сигнал преди първия трус и само малък брой потребители са били предупредени за втория.

Google има различно мнение по въпроса. Водещият продуктов специалист на компанията Мика Берман (Micah Berman) заяви, че милиони хора в Турция са получили предупрежденията за земетресението, въпреки че не са предоставени конкретни цифри. Google цитира няколко съобщения от граждани на страната в социалните мрежи, които потвърждават получаването на сигнала, но за първото земетресение то било само едно. Говорителят на компанията призна, че няма “ясен отговор“ защо социалните медии мълчат относно сигналите, но отбеляза, че естеството на земетресението и надеждността на достъпа до интернет може да са повлияли върху работата на системата.

Системата работи на принципа на краудсорсинга и сигналите от акселерометрите на устройствата: когато няколко телефона са изложени едновременно на интензивни удари, Google обработва голямо количество данни, което позволява определянето на епицентъра и силата на земетресението, както и автоматичното уведомление на потребителите, които с известна вероятност могат да почувстват силните удари. Сигналът идва след не повече от минута, но може да е достатъчен за намиране на подслон или евакуация.

Беше породено известно безпокойство относно това, че системата не сработи по време на силно земетресение с магнитуд 7,8. От друга страна, трудно е да се каже колко потребители трябва да получат сигнали в такива случаи и колко силно трябва да бъде земетресението, за да сработи нормално системата.


source

Сподели: