юли 13, 2023

Android-устройствата могат да получат смарт самолетен режим: той ще се включва сам

Google, която притежава операционната система Android, е подала заявка за патент, позволяващ активирането на смарт самолетен режим. Компанията работи върху това, опцията да сработва автоматично в самолета. За това пише Phone Arena.

Сензорите на устройството трябва да открият, че човек лети в самолет, като проследяват промените в ускорението и скоростта, спадовете на налягането и слушат за определени звуци. Той също така ще вземе предвид различните радиосигнали и контекстуални фактори на самолета.

Когато устройството открие полет, съответният режим ще се активира автоматично. Целта на това е да деактивирате радиосигналите от устройството, като същевременно поддържате връзката с Bluetooth и Wi-Fi мрежата на самолета.

Понастоящем както на Android, така и на iOS, при включването в самолетен режим се изключват всички комуникации, включително Wi-Fi и Bluetooth. Последните обаче могат да бъдат достъпни, като ги активирате отделно след включване на самолетния режим.

Защо е необходим самолетен режим?

Самолетният режим изключва безжичното предаване на данни от апарата. Когато режимът е активиран, не можете да осъществявате повиквания, да изпращате или получавате SMS-съобщения или да използвате GPS.

Това е необходимо, за да не влияе сигналът от устройството на сензорите на самолета и комуникацията на пилотите с диспечерите.

Що се отнася до WiFi, той също се изключва автоматично, но все повече авиокомпании предлагат достъп до интернет на борда на самолета. И Bluetooth по време на полет може да е необходим, например, за свързване на безжични слушалки.


source

Сподели: