май 10, 2024

Android 15 обещава да подобри съня ви

Android 15 има нов API ZenDeviceEffects, който позволява на страничните приложения да променят параметрите на екрана в режим на заспиване. По-рано това беше ограничено само до вграденото приложение Digital Wellbeing. С този API разработчиците могат да затъмняват тапетите, да минимизират наситеността на цветовете, да потискат околните отражения и да активират тъмен режим. Това ви позволява да създадете по-индивидуален режим до настъпване на момента за лягане, който да взема предвид не само часа, но и други фактори.

В допълнение, създаването на среда за лягане ви позволява да активирате режима „Не безпокойте“, което осигурява получаването само на важни обаждания и съобщения. Потребителите могат да променят времето за активиране на режима за заспиване и да променят различни настройки на екрана, като нюансите на сивото, тъмен режим и затъмняване на тапета.

Досега някои разработчици са намерили начини да променят тези настройки на екрана в своите приложения, но това изисква някои допълнителни разрешения. С пускането на Android 15 страничните приложения вече не трябва да искат подобни разрешения, тъй като API ZenDeviceEffects им предоставя публичен начин за контрол на тези настройки на екрана.

Въпреки че новият API ZenDeviceEffects вече е наличен в Developer Preview 2 на Android 15, има възможност Google да го подобри преди стабилната версия. API съдържа някои недостатъчно използвани функции, като превключването на тъмен режим, което в момента не работи. Освен това се надяваме, че компанията ще отвори и достъпа до допълнителните ZenDeviceEffects, които включват деактивиране на адаптивната яркост, докосване за събуждане, накланяне за събуждане, сензорно взаимодействие, минимизиране на използването на радиото и максимизиране на режима за дрямка.

Нарастващата способност на страничните приложения да контролират настройките на екрана за сън дава на потребителите повече възможности за създаване на настройваеми варианти за лягане, които отговарят по-добре на техните нужди и навици. Google разширява възможностите на своя API, позволявайки на разработчиците на трети страни да създават повече разработки за подобряване на качеството на съня и общото благосъстояние на потребителите.

source

Сподели: