май 11, 2024

Android 15 ще подобри заснемането на видео в приложенията за камерите на трети страни

В новата версия на операционната система бе открито разширение на Camera2 API, което се нарича Eyes Free.

Потребителите, които по някаква причина не са доволни от наличното приложение за камера, често инсталират приложение на трета страна. Има много такива приложения и някои от тях предлагат интересни функции, като например професионален режим на снимане или вградени филтри. От друга страна, тези приложения често не разполагат с нативните функции на камерата. Решението на този проблем е лесно. Просто ги поставете в „разширение“, което приложенията за камера на трети страни могат да използват. В момента Android поддържа пет вида разширения, а Android 15 може да добави поддръжката на шесто разширение за заснемане на видео, наречено Eyes Free.

Всяко приложение за камерата, независимо дали е от производителя, или е приложение на трета страна, се базира на библиотеката Android Camera2. Тя им дава достъп до функционалността на камерата. Започвайки от Android 14, Camera2 поддържа пет вида разширения: автоматично, портрет, ретуш на лицето, HDR и нощно снимане. Достъпът до тях до голяма степен зависи от самото устройство и марката. Например Samsung е отворила достъпа до всички разширения, докато Google е направила нощния режим ексклузивен само за своите смартфони Pixel. По-важното е, че всичките пет разширения могат да се използват само при снимане на снимки, но не и на видеоклипове.

Според изтеклата информация новото видео разширение Eyes Free на Camera2 е предназначено „за заснемане и стабилизиране на определена област или обект на интерес“. То позволява на приложенията на трети страни, които използват API на Camera2, да прилагат свой алгоритъм за стабилизиране на видеата. Въпреки че повечето устройства вече поддържат основна видеостабилизация, независимо от използваното приложение за камера, по-усъвършенстваните методи за стабилизация все още изискват поддръжка от страна на производителите. За разработчиците от трети страни е трудно да създадат универсална реализация на редица функции. Включително нощен режим, HDR и заснемане на портрети, която да е на същото ниво като стандартната реализация. За това е предназначен приложният програмен интерфейс на Camera2.

Дори ако производителите не имплементират новото разширение Eyes Free в своя фърмуер, операционната система може да приложи софтуерна реализация, която приложенията за камери на трети страни да използват. В раздела Security and Privacy (Сигурност и поверителност) на настройките има нов превключвател „Allow software camera extensions“ (Разрешаване на софтуерни разширения на камерата), който позволява тази имплементация.

source

Сподели: