април 24, 2024

Android 15 Beta: Нови функции, методи за инсталация и още

Няколко месеца след официалното пускане на Android 14, Google започна да тества следващата версия — Android 15. През февруари 2024 г. компанията пусна първата версия на Android 15 Developer Preview, а сега Google пусна за Pixel и първата бета-версия на Android 15. Новата бета-версия на Android 15 Beta 1 ни дава представа какво да очакваме преди официалния анонс на новата версия на операционната система, който ще се състои на Google I/O 2024.

Нека да разгледаме някои от новите функции на Android 15, както и да разгледаме ръководството за инсталиране на бета-версията и списъка с поддържаните устройства.

Google преди известно време спря публично да използва вътрешни кодови имена за популяризиране на Android-версиите, оставяйки ги само за вътрешна употреба. Например, Android 14 беше наречен „Upside Down Cake“, а сега Android 15 е наречен „Vanilla ice cream“.

Официалното лого на Android 15 обаче изобщо не прилича на сладолед. Вместо това има триъгълна форма, заобиколена от зелен контур с името Android и числото „15“, поставено, както казват разработчиците, „на гърба на талисмана на Android“ в звездно небе.

Android 15: новите функции

Ако Android 14 донесе значителни промени в сравнение с Android 13, Android 15 изглежда като по-скромна актуализация на своя фон, поне на този етап. Google твърди, че Android 15 е насочен към подобряване на четирите области на операционната система: подобряване на качеството на мултимедията, минимизиране на консумацията от батерията, увеличаване на плавната работа на приложенията и сигурността.

Нека да разгледаме функционалността, разкрита в Android 15:

Разширяване на възможностите за използване на камерата в страничните приложения.

В Android 15, Google работи за подобряване на контрола на камерата, когато се използва в приложенията на трети страни, като предлага по-достъпни API. Това ще опрости използването на камерата в различните социални мрежи.

Две нови функции са добавени към API на камерата: подобрено е качеството при използване в условия на слаба осветеност (това също така увеличава яркостта на предварителния преглед) и възможност за контролиране на интензитета на светкавицата.

Плъзгачът за яркост ще осигури тактилна обратна връзка

Незначителна, но забележителна функция: сега, когато регулира яркостта, потребителят ще почувства лека тактилна обратна връзка. Този малък нюанс показва желанието на Google да подобри както хардуера, така и софтуера за по-добро взаимодействие с Android.

Възможност за използване на всяко странично приложение като инструмент за плащане по подразбиране

В Android 15, Google отваря NFC за страничните приложения. Това означава, че различните от Google Wallet апове, вече могат да бъдат инсталирани на Android 15 като приложение за плащане по подразбиране. Въпреки че все още не е ясно кои програми ще бъдат съвместими с тази функционалност.

Пълна програмна поддръжка

Една от забележителните особености на Android 15, която му позволява да съответства на външния вид на други модерни операционни системи, е безрамковият дисплей за приложенията. С тази функция приложенията ще разширят съдържанието си в навигацията и лентите за състояние по подразбиране. Това донякъде напомня на iOS.

Сгъваемите устройства ще получат нова функция за непрекъснатост

Сгъваемите устройства стават все по-популярни в сегмента на Android и започвайки с Android 12L, Google персонализира операционната система за сгъваемите устройства с големи екрани. Сега Android 15 има нова удобна функция за непрекъснатост. Тя ще активира външния дисплей на сгъваемите смартфони, когато са затворени, прехвърляйки изображението от вътрешния дисплей към външния и обратно, когато устройството се отвори.

Какви други функции да очакваме

Android 15 включва няколко други скрити промени. Например, новият API Health Connect добавя поддръжка на повече показатели за активността на потребителите, като средна честота на стъпките, трансмазнини и др.

Android 15 също поддържа функцията fs-verity в ядрото на Linux. Това означава, че файловете могат да бъдат защитени със специални криптографски подписи, които предотвратяват повреда на файла. Освен това Android 15 също добавя и поддръжка на най-новата версия на Privacy Sandbox.

Android 15 Beta 1: Как да инсталирате

За разлика от Developer Preview, инсталирането на Android 15 beta на устройствата Pixel е доста лесно. Първо трябва да отидете на google.com/android/beta. На тази страница влезте в профила си в Google (използвайте същия акаунт, като в устройството Google Pixel).

След това щракнете върху „Участвай“ под устройството, което искате да запишете в бета-програмата на Android 15. След това отидете в настройките на Google Pixel и проверете за актуализации. Бета-версията на Android 15 трябва да е достъпна за инсталиране. Актуализацията обикновено се появява веднага, но в някои случаи може да отнеме и няколко часа.

Кога ще бъде пуснат Android 15?

В момента Google пусна първата бета-версия на Android 15. Компанията ще пусне още няколко бета-версии през следващите месеци и ще се появи накрая стабилна версия през есента. Според графика, предоставен от Google, окончателния дебют най-вероятно е насрочен за август/септември, но може да бъде отложен и до октомври — вероятно съвпадайки с есенното събитие за Pixel 9.

Като допълнение към статията препоръчваме да прочетете и тази за “най-добрите функции, които ще се появят в Android 15, и за които трябва да знаете“. За да се информирате по-подробно относно очакваната функционалност в тази ОС и кои модели ще я получат, прегледайте статиите от хаштага, посветен на тази информация.

source

Сподели: