септември 20, 2023

Apple вече има готова технология за неинвазивно измерване на нивата на кръвната захар

Apple назначи новия ръководител на своя таен екип, който работи по неинвазивен монитор за измерване на кръвната захар – един от най-амбициозните здравни проекти на компанията. Това е вицепрезидентът на Apple по архитектурата на платформите Тим Милет. Той работи в компанията от общо 19 години и именно той убеди Тим Кук да изостави чиповете на Intel и да премине към проектиране и производство на собствени процесори, известни днес като M1 и M2.

Милет пое проекта, след като в продължение на няколко месеца той нямаше официален ръководител. Преди това Групата за изследователски проекти (XDG) се ръководеше от учения Бил Атас, но той почина в края на миналата година. След смъртта му групата беше временно ръководена от бившите му заместници, които докладваха на Джони Сроуджи, старши вицепрезидент на Apple по хардуерните технологии. Сега проектът е изцяло поет от Милет, който бе един от двамата главни заместници на Сроуджи в продължение на 10 години и е работил в Apple общо около 19 години.

През последните години Милет бе ключова фигура в прехода на Apple от чипове на Intel Corp. към собствените й процесори M1 и M2 и се изявяваше като говорител на някои от новите полупроводникови разработки на Mac по време на презентации на продуктите на Apple. Вътре в компанията той ръководи няколко групи, работещи по следващото поколение процесори и други компютърни компоненти.

Групата, която работи по скенера за мониторинг на глюкозата, е част от подразделението за полупроводници на Apple, тъй като системата се базира на усъвършенствана система от чипове. Устройството използва набор от сензори, които насочват лазери в кожата и определят колко глюкоза има в организма на човека. В комбинация с алгоритми с изкуствен интелект чипът може да определи нивата на кръвната захар на човека.

Apple разработва монитор за измерване на кръвната захар от около 2011 г. и напоследък постигна значителен напредък в това начинание. Запознати твърдят, че технологията на компанията е достигнала нивото на точност на медицинските инвазивни тестове за проверка на нивата на кръвната захар. Освен това инженерите на Apple са успели да вместят технологията в носимо устройство с размерите на iPhone, което може да се носи на китката. Сега Apple се фокусира върху по-нататъшното миниатюризиране на системата до степен, в която тя може да се побере в смарт часовник или друго подобно компактно устройство.

По-рано тази седмица Apple представи модернизиран часовник с по-бързи процесори и нови функции, свързани със здравето. През последните няколко години бяха добавени сензори за измерване на кислорода в кръвта и телесната температура. Компанията работи и върху устройство за измерване на кръвното налягане. Вече е заявено, че технологията ще се появи на пазара след около 2 години.


source

Сподели: