април 23, 2024

Apple дава достъпа до NFC модула на външните приложения

Apple ще предостави достъпа до NFC на разработчици от трети страни в Европейския съюз. Това се прави с цел да се избегне евентуалната глоба от Европейската комисия, която може да достигне до 10% от годишния оборот на компанията на световния пазар. Това е поредният опит на Apple да се противопостави на обвиненията в нарушаване на антитръстовите правила, които бяха повдигнати срещу компанията преди 2 години.

През 2022 г. Европейската комисия обвини Apple, че злоупотребява с господстващото си положение на пазара на мобилни плащания, като забранява на приложенията на трети страни да използват NFC технологията в iPhone. Компанията предложи няколко мерки, които биха позволили и на други разработчици да използват NFC за мобилни плащания. При това без да е задължително да ги обвързват с Apple Pay. По-конкретно, предложението включва достъп до Face ID за удостоверяване на потребителя и възможност за инсталиране на приложения на трети страни като основно средство за плащане.

Според Reuters Европейската комисия може да одобри промените още през месец май тази година. Преди това обаче Apple трябва да уреди някои технически подробности, предложени от регулатора. Ако споразумението бъде одобрено, то ще бъде валидно за период от десет години.

Промяната може да окаже значително въздействие върху пазара на мобилни плащания в ЕС. Засега не е ясно дали Apple ще разшири тази практика и извън Европа.

source

Сподели: