November 1, 2023

Apple е намалила пропускателната способност на паметта на M3 Pro с 25% в сравнение с процесорите M1 Pro и M2 Pro

Представеният днес процесор M3 Pro на Apple предлага с 25% по-малка пропускателна способност на паметта в сравнение с предшествениците си M1 Pro и M2 Pro. Чипът дебютира в обновените 14-инчови и 16-инчови лаптопи MacBook Pro.

Новите 3-нанометрови (nm) процесори от серията M3 на Apple са най-бързите и енергийно ефективни на Apple. Според компанията 14-инчовият и 16-инчовият модел MacBook Pro с процесор M3 Pro предлагат до 40% по-висока производителност от 16-инчов MacBook Pro с процесор M1 Pro.

Въпреки това, според спецификациите, M3 Pro осигурява унифицирана пропускателна способност на паметта от 150 GB/s, което е с 1/4 по-малко от пропускателната способност от 200 GB/s на предшествениците му M1 Pro и M2 Pro.

Пропускателната способност при M3 Max също е намалена. Тази предлага пропускателна способност на паметта от 300 GB/s, докато по-старият M2 Max предлага 400 GB/s.

Забележително е, че Apple е решила да промени конфигурацията на ядрата в M3 Pro. Новият 12-ядрен M3 Pro има 6 високопроизводителни и 6 енергийно ефективни ядра. На свой ред 12-ядреният M2 Pro има 8 високопроизводителни и 4 енергоефективни ядра. Броят на графичните ядра в новия продукт също е по-малък – 18, а не 19, както в аналогичната версия M2 Pro.

Може да се забележи също, че чиповете Apple M3 и мобилният процесор Apple A17 Pro, който дебютира в iPhone 15 Pro и 15 Pro Max разполагат с невронни енджини (Neural Engine) със същия брой ядра. По отношение на максималната теоретична производителност обаче, която се измерва в трилиони операции в секунда (TOPS), компютърният чип губи.

Според Apple, Neural Engine в M3 осигурява до 18 TOPS, докато за същото устройство в A17 Pro се твърди, че осигурява 35 TOPS. Трудно е да се каже на какво се дължи тази разлика. Вероятно iPhone 15 Pro се нуждае от повече производителност на Neural Engine за алгоритмите за обработка на снимки и Face ID. От своя страна, по-ниската производителност на ИИ процесора в линията M3 може да бъде компенсирана чрез използване на допълнителни GPU ядра.

На този фон е наистина трудно да се види каква разлика в производителността ще може да осигури новата серия процесори Apple M3 в сравнение с предшествениците си при различни сценарии на използване, особено като се има предвид, че в чиповете M3 се използва новата технология Dynamic Caching, която гарантира, че за определена задача ще бъде заделено определено количество памет.

Още по-спорен е фактът, че Apple е решила да сравни новите M3 Pro и M3 Max с M1 Pro и M1 Max, а не с процесорите от серията M2 – вероятно компанията просто е искала да покаже по-впечатляващи цифри. Независими тестове на MacBook Pro, базирани на новите чипове ще помогнат за изясняване на ситуацията. Припомняме, че доставките им ще започнат на 7 ноември. Вече се приемат предварителни поръчки за тях.


source

Сподели: