September 20, 2023

Apple използва изкуствен интелект за работата на активното шумопотискане във второто поколение AirPods Pro

Какво ще е новото във второто поколение безжични слушалки AirPods Pro?

Заедно с анонса на семейството смартфони iPhone 15, Apple пусна и безжичните слушалки AirPods Pro с USB-C порт от кутията, запазвайки останалите им характеристики до голяма степен непроменени в сравнение с миналата година. Софтуерните иновации в областта на технологиите за намаляване на шума се оказаха значителни, както успяха да потвърдят и първите очевидци, а сега тези функции се управляват от изкуствен интелект.

Кои са основните функции и как да се възползваме от тях?

Както се отбелязва в публикацията на CNBC, става дума за функциите Adaptive Audio и Conversational Awareness, които се проявяват най-ярко в сравнение с основните възможности на миналогодишното второ поколение AirPods Pro. Между другото, всички собственици могат да оборудват своите безжични слушалки от тази серия, закупени след септември 2022 г., с новите функции, като изтеглят софтуерна актуализация както за самите слушалки, така и за смартфона. Има и функция за персонализирана сила на звука, която автоматично настройва силата на звука в слушалките въз основа на историята от предпочитания на потребителя.

Преценяват какво трябва да чуете: как работят AI-функциите Adaptive Audio и Conversation Awareness?

Две други нововъведения обаче заслужават по-голямо внимание. Представител на ресурса CNBC, който е тествал функцията Adaptive Audio на новите AirPods Pro, е признал, че тя не винаги работи правилно, но ви позволява да увеличите комфорта при слушане на музика в градска среда. По същество това е активно намаляване на шума с елементи на изкуствен интелект, което е предназначено да решава кои външни звуци са важни за потребителя и трябва да ги чуе и кои не.

По-конкретно на оживена градска улица, софтуерът на Apple понякога подчертава звуци, които не би трябвало да достигат до ушите на потребителя, но като цяло функцията добавя безопасност, като намалява шанса да не чуете близките коли. От друга страна, съобщенията по високоговорителя на жп гарата не се чуват ясно и това сериозно намалява използваемостта на функцията при употреба на градския транспорт.

В офис среда Conversation Awareness трябва да добави удобство при общуване с колеги, без да се налага да сваляте слушалките от ушите си или да спирате музиката на пауза. Вярно е, че на практика автоматичното спиране на възпроизвеждането се извършва главно когато потребителят на слушалките започне разговор, а не от хората около него. За тези, които са свикнали да пеят в ритъма на музиката или периодично да си „говорят сами“, това може да е неудобна функция, тъй като в такива моменти звукът в слушалките ще бъде прекъснат. От друга страна, при правилно разпознат разговор, системата дори леко подобрява звука на разговора, което ви позволява да комуникирате със слушалките в ушите си, без да губите информация. Отново, ако събеседникът е първият, който влезе в разговор, тогава потребителят на слушалките AirPods Pro най-вероятно или няма да разпознае първоначалната фраза, или ще я възприеме с изкривяване. Удобното при новите алгоритми е, че автоматичното възпроизвеждане след края на разговора връща силата на звука до съществуващото ниво.


source

Сподели: