юли 21, 2023

Apple може да създаде AR-очила с регулируеми лещи за зрение: компанията получи патент

Apple е патентовала зрителни лещи, които могат да се използват в джаджи, като AR-очила и да се регулират самостоятелно. Пише за това Digital Trends.

Известно е, че в наскоро представените очила със смесена реалност Vision Pro от Apple вероятно ще добавят специалните лещи за зрение. Те, според журналиста от Bloomberg Марк Гърман, ще струват 300-600 долара. Новият патент обаче показва много по-добър и по-евтин начин да се направят AR-очилата достъпни за тези, които използват устройства за корекция на зрението.

Патентът обяснява как лещите в бъдещите устройства могат да се регулират в движение. По този начин няма да е необходима смяна на лещите или изпробване на такива, които не отговарят на потребителя.

Един от начините да регулирате лещите е да насочите зрението си към обект от разстояние и да използвате контролно устройство, докато този обект се изчисти. Предполага се, че ще бъде възможно да се регулира фокусът, например с помощта на колелото Digital Crown от часовниците Apple Watch.

Изглежда, че тази умна система няма да бъде представена във Vision Pro, защото Apple вече обясни, че си е сътрудничила със Zeiss за създаването на лещи, които могат да се използват в очилата. Но идеята, описана в патента, е привлекателна, защото не изисква допълнителни покупки.

Тъй като очилата за смесена реалност на Apple все още няма да се появят на пазара, компанията има време да настрои системата на обектива. Засега обаче това е само патент и може никога да не бъде реализиран.


source

Сподели: