юли 3, 2023

Apple намали 2,5 пъти производствената програма на очилата Vision Pro

Представени миналия месец, след седем години разработка, очилата за добавена реалност Vision Pro на Apple се очаква да се появят на пазара в началото на следващата година за $3499 за брой. Първоначално компанията очакваше да продаде около 1 милион от тези очила през първата година, но сега хора, запознати с въпроса, казват, че планът е намален до 400 000 единици. Посочената причина са производствени трудности, които нямат нищо общо с увереността на Apple в способността ѝ да продава точното количество очила.

Това съобщи Financial Times, позовавайки се на източници, близки до контрактните производители на Vision Pro. Засега единственият изпълнител на Apple, който ще сглоби очилата Vision Pro, е китайската компания Luxshare. Тя се готви да пусне по-малко от 400 000 устройства от този модел през следващата година. Доставчиците на отделните компоненти за Vision Pro обикновено са уведомени за необходимостта от производството на 130 до 150 хиляди единици през първата година, след дебюта на очилата на пазара.

Една от по-сложните части на очилата Apple Vision Pro за производство са микро-OLED дисплеите и „обективът“, обърнат към външния свят, който транслира изображението на очите на потребителя към околните хора. Смята се, че за първите прототипи на очилата, които в момента се показват на рецензентите, дисплеите са предоставени от Sony и TSMC. Нивото на добив за този тип компоненти все още не е удовлетворяващо за Apple и това може да е една от причините за намаляване на прогнозната бройка на очилата, произведени през първата година от продажбите. Този период няма да може да доведе Vision Pro до изплащане, според експертите.

Въпреки това Apple вече работи с доставчици, за да създаде очила с добавена реалност на по-достъпна цена. Южнокорейските Samsung и LG може да са доставчици на мини-LED дисплеи за такова устройство, въпреки че „максималната програма“ предполага, че Apple също ще иска да оборудва по-евтините очила със скъпи micro-OLED дисплеи. Такива несъответствия могат да забавят пускането на това устройство на пазара. Анализаторите на Canalys изчисляват, че Apple ще достави не повече от 350 000 единици Vision Pro през следващата година, но ще достави 12,6 милиона единици през следващите пет години.


source

Сподели: