September 21, 2023

Apple нарочно намали възможността за ремонт на iPhone 14

Компанията iFixit се принуди да понижи със задна дата рейтинга на ремонтопригодността на iPhone 14 поради факта, че Apple е нарочно е усложнила и затруднила ремонта на устройствата с помощта на софтуерни методи. Тя съобщи, че подмяната на компонентите на смартфона, като например камерата или батерията, вече изисква разрешение от производителя, в противен случай тези компоненти отказват да работят коректно и потребителят на устройството вижда досадни известия.

При анализирането на ремонтопригодността на устройствата iFixit традиционно я оценява по някои очевидни критерии: винтове, лепило, трудност на разглобяването, трудност на подмяната на батерията. Но компанията не е взела под внимание една друга „иновация“ на Apple – разрешението, което се изисква за инсталирането на всеки отделен компонент. Независимите сервизи предпочитат да пестят пари, като не поръчват части директно от Apple, а изкупуват дефектни устройства и използват компоненти на трети страни. На ниво „хардуер“ за ремонта не се изисква нищо друго, само че Apple вече не е доволна от това положение на нещата.

За да се завърши процедурата за ремонт на iPhone 14, е необходимо софтуерно потвърждение с помощта на инструмента за системна конфигурация на Apple. Този инструмент комуникира със сървърите на Apple, за да „удостовери“ ремонта, и едва след това новият компонент се „включва“ към системата. Удостоверяването изисква предварително да уведомите Apple, че възнамерявате да ремонтирате устройството си, да предоставите на производителя серийния номер на iPhone и да закупите необходимата част – дисплей или батерия – директно от Apple. Серийният номер на този компонент се въвежда предварително в базата данни на производителя, което позволява на ремонтираното устройство да премине успешно оторизацията.

Инженерите на iFixit са забелязали промяната съвсем наскоро. За първи път проблемът с оторизираното включване на компонентите възниква при подмяната на скенера за пръстови отпечатъци на iPhone 5S. Експертите отхвърлиха факта, че подобно решение може да е необходимо от съображения за сигурност, въпреки че собствениците на смартфони започнаха да бият тревога още тогава. Освен това след подмяната на екрана, iPhone-ите бяха лишени от функцията True Tone, която коригира баланса на бялото в зависимост от околната светлина. Впоследствие някои екрани след подмяната изобщо отказаха да работят.

Наистина интересна „иновация“, достойна само за Apple. Сега вече, ако поискаш да подмениш някой компонент в iPhone 14, трябва да използваш фирменото приложение на Apple (с което разполагат само оторизираните сервизи), да изпратиш информацията за него до сървърите на корпорацията от Купертино, да получиш отговор и ако той е положителен, можеш да подмениш въпросния компонент. Ето защо тази седмица iFixit промени рейтинга за ремонтопригодност на iPhone 14 от 7 на 4 от максимум 10.


source

Сподели: