октомври 31, 2023

Apple представи иновативните чипове M3, M3 Pro и M3 Max

Apple проведе презентацията Scary Fast, по време на която представи своите чипове от серията M3. Линията се състои от три типа SoC, произведени чрез 3-нанометров технологичен процес. Специално внимание е отделено на графиката: въведено е хардуерно трасиране на лъчите, а общата производителност на рендирането е увеличена над два пъти.

По време на презентацията Apple обърна голямо внимание на новата архитектура на графичния процесор. Серията M3 поддържа динамично кеширане, което анализира параметрите на графичния процесор в реално време, за да разпредели точното количество памет за всяка задача. Компанията счита, че тази технология ще даде възможност на разработчиците да оптимизират по-добре софтуера за използване на компютрите Mac.

Наред с това чиповете Apple Silicon за първи път получиха поддръжката на хардуерно трасиране на лъчите. Добавено е и хардуерно ускорение на маш-шейдинга, което позволява създаването и обработката на сложни триизмерни обекти. Тези функции, заедно с новата архитектура на графичния процесор, осигуряват 2,5 пъти по-висока производителност на графичния процесор в сравнение с чиповете от серията M1. Всъщност M3 осигурява същата производителност като M1, като използва половината от мощността.

При тестовете за производителност M3 ядрата са с до 30% по-бързи от M1. Това позволява по-бързо компилиране на кода, обработка на големи обеми информация и работа с взискателен софтуер. Производителните ядра са с до 50% по-бързи, което от друга страна оказва положително влияние върху продължителността на автономната работа.

Освен това серията чипове M3 е оборудвана с нов енджин за изкуствен интелект, който е с 60% по-бърз от този в M1. Медийният енджин вече поддържа не само кодеците H.264, HEVC, ProRes и ProRes RAW, но и AV1. Той осигурява енергийно ефективно възпроизвеждане на видео от стрийминг услугите.

Основни технически характеристики на новите чипове:

  • M3: 8 CPU ядра, 10 GPU ядра и до 24 GB комбинирана памет;
  • M3 Pro: 12 CPU ядра, 18 GPU ядра и до 36 GB комбинирана памет;
  • M3 Max: 16 CPU ядра, 40 GPU ядра и до 128 GB комбинирана памет.

В сайта на Apple можем да видим, че в базовия модел на процесора M3, който разполага с 25 милиарда транзистора, компанията използва 8 процесорни ядра, до 10 ядра на графичната подсистема и до 24 GB RAM (чипът просто не поддържа повече). Процесорът M3 Pro с 37 млрд. транзистора вече има 12 процесорни ядра, 18 графични ядра и поддържа до 36 GB RAM. Най-мощният процесор е M3 Max, който с 92 милиарда транзистора осигурява 16 процесорни ядра, 40 графични ядра и до 128 GB оперативна памет.


source

Сподели: