май 8, 2024

Apple представи новите iPad Pro с OLED дисплеи, M4 чипове и по-тънки корпуси

Преди броени минути Apple представи дългоочакваните нови версии на iPad Pro на събитието си Let Loose.

Новите 11-инчови и 13-инчови таблети са с освежен дизайн, най-новите и мощни процесори на Apple – M4 и изцяло нови OLED дисплеи.

Решението на Apple да премине от LCD към OLED предлага много предимства. Сега iPad Pro ще предлага много по-добър контраст, истински черен цвят и по-добро потапяне при гледане на видеоклипове. Представителите на творческите професии вече няма да се сблъскват с „проблема с цъфтежа“, когато ярките елементи на картината „проникват“ в околните тъмни зони на екрана. Освен това и двете версии на iPad Pro ще имат еднакви дисплеи (с изключение на диагонала и резолюцията). Това окончателно ще премахне разликата между по-малкия и по-големия iPad Pro.

Припомняме, че досега 12,9-инчовата версия беше оборудвана с Mini LED дисплей, докато 11-инчовата версия се задоволяваше с обичайния Retina дисплей.

В новите iPad Pro Apple е използвала двоен OLED панел, който самата компания нарича Tandem OLED. Всъщност това са два панела с органични светодиоди, разположени един върху друг. Дисплеят, който самата Apple нарича Ultra Retina XDR осигурява изключителна яркост до 1000 нита за SDR и HDR и 1600 нита максимална яркост за HDR. За първи път Apple предлага за iPad и антирефлексно стъкло с нано-текстура.

Apple е оборудвала iPad Pro и с най-новия си процесор – M4, който е изработен по второ поколение 3 nm процес на TSMC.

Apple твърди, че този 10-ядрен процесор е с 50% по-бърз от чипа M2, използван в предишното поколение на iPad Pro. По отношение на производителността в игрите Apple твърди, че M4 може да осигури същата производителност като M2, като използва само половината от мощността.

12-мегапикселовата предна камера на е преместена отстрани на устройствata, за да се подобри качеството на видеоразговорите. Задната камера вече поддържа ProRes видеозапис и Smart HDR 4. Тя вече разполага и с адаптивна TrueTone светкавица за по-добро сканиране на документи.

Новият графичен процесор за първи път предоставя на iPad хардуерно ускорено трасиране на лъчи, като общата производителност на рендиране е увеличена четири пъти в сравнение с M2.

Новият невронен енджин и процесорните ускорители за машинно обучение превръщат чипа M4 в „невероятно мощен ИИ-чип“ според Apple.

OLED панелите са по-тънки и по-леки от LCD панелите, което прави новите таблети по-леки и по-тънки, както и предлага нов дизайн в тях. Дебелината на новия 11-инчов модел е 5,3 мм, а на 13-инчовия – 5,1 мм. Според Apple това са най-тънките продукти, създавани някога от нея. В същото време Apple е работила по разсейването на топлината от чипа на новия iPad Pro. Apple твърди, че промените са подобрили разсейването на топлината с 20 %.

Новият iPad Pro ще се предлага с най-малко 256 GB памет, което е два пъти повече от базовия капацитет на неговите предшественици. Корпусът на устройствaта е изработен от 100% рециклиран алуминий. Те ще се предлагат в сребрист (Silver) и космически черен (Space Black) цвят. Стартовата цена на 11-инчовия модел е 999 долара, а на новия 13-инчов модел – 1299 долара. Доставките на новите продукти ще започнат на 15 май.

source

Сподели: