юни 11, 2024

Apple представи iOS 18 с нови ИИ-функции, по-персонализируем начален екран и още много

Преди броени минути Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – iOS 18. По време на WWDC вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги показа и разказа за многобройните нововъведения, които ще се появят в платформата.

На първо място, това е по-персонализируемият начален екран, който най-накрая ви дава свободата да поставяте иконите на приложенията там, където искате, но това не е всичко.

Най-накрая потребителите на iPhone ще могат да нареждат иконите на приложенията и уиджетите на началния екран по желания от тях начин.

При Android това е възможно от години насам. Ще има и опция за скриване на приложенията от началния екран. Също така вече ще бъде възможно да персонализирате цвета на иконите, а също така бутоните в ъглите на заключения екран вече ще могат да се променят според желанието ви, като няма да се ограничават само до фенерчето и камерата.

Контролният център също ще стане по-усъвършенстван.

Потребителите вече ще могат да прелистват няколко страници с контроли и превключватели за най-важните функции. Управлението на мултимедията и функциите за интелигентен дом ще бъдат на видно място. Разработчиците на приложения от трети страни също ще имат достъп до Центъра за управление.

iOS 18 също така подобрява неприкосновеността на личния живот, като ви позволява да изисквате удостоверяване чрез Face ID за стартиране на всяко приложение по избор. Подобно заключване може да се зададе и за цяла папка с приложения. Това означава, че неупълномощено лице няма да може да стартира дадено приложение без знанието на собственика на устройството. Освен това вече можете да контролирате кои контакти могат да бъдат достъпни от приложения на трети страни.

Приложението за съобщения става все по-изразително: вече ще можете да използвате всякакви емотикони в Tapback отговорите (подобно на реакциите в Telegram).

Налични са и нови опции за форматиране като удебелен шрифт, подчертаване, зачеркване и курсив. Също така ще можете да редактирате вече изпратени съобщения. Apple ще разшири и сателитните възможности на iPhone, като добави сателитни съобщения. Но най-вълнуваща е възможността за планиране на съобщенията, която Google Messages вече предлага. И да, Apple потвърди, че приложението Messages ще премине към модерния стандарт RCS с iOS 18.

Вграденото приложение за поща също ще претърпи значителни промени. Apple ще добави автоматично сортиране на съобщенията по категории: плащания, актуализации и промоции – точно както в Gmail.

За моментите, когато сте по-фокусирани върху игрите, отколкото върху работата, iOS 18 има нов Game Mode режим, който минимизира фоновата активност, за да увеличи максимално производителността и да сведе до минимум забавянето при използване на геймпадове или AirPods.

С добавянето на новия режим в iOS компанията се опитва да насърчи потребителите да играят повече игри на своите iPhone-и.

С iOS 18 Apple обещава най-голямата актуализация на приложението за снимки досега, тъй като компанията се подготвя да се конкурира с приложението за снимки на Google в Android. По-важното е, че приложението вече е оптимизирано за работа с постоянно нарастващите библиотеки, които мнозина са натрупали през годините. В приложението вече има сортиране по лица и възможност за прикрепване на колекциите към горната част за по-бърз достъп.

Гласовият асистент Siri ще поддържа по-естествени взаимодействия и ще може да отговаря на много по-широк кръг от въпроси.

Siri също така ще може да извършва по-активни действия в приложенията от името на потребителя. Например, потребителят ще може да поиска от Siri да намери определена снимка, като я опише, да редактира изображение или да премести елементи в различни приложения.

Компанията представи и Apple Intelligence – система с изкуствен интелект, която ще бъде част от iOS 18 (както и от macOS).

Компанията, която някога отказваше да използва термина „изкуствен интелект“, когато говореше за своите ИИ-функции сега се впуска в ИИ-надпреварата, където Google и Microsoft усилено въвеждат функции с изкуствен интелект от повече от година.

Тя ще разбира потребителя и неговия личен контекст в по-голяма степен, отколкото други услуги. Сред многото възможности на ИИ е възможността за лесно генериране на изображения при писане на съобщения, отговаряне на различни въпроси, предоставяне на текстови резюмета и други. iOS вече ще може да приоритизира известията по-интелигентно, като показва най-важните, преди да премине към пълния списък.

Компанията твърди, че функциите с изкуствен интелект ще се обработват локално в устройството, за да се запази поверителността на информацията. За да се възползвате от обаче ще ви трябва устройство с платформата A17 Pro или процесор от сериите M1, M2, M3 или M4. Сред смартфоните само iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max (и всички по-нови) ще разполагат с новите ИИ-функции. Чиповете от серия М се използват във всички съвременни Mac компютри, както и в повечето iPad-и.

Apple въвежда и т.нар. „семантичен индекс“ – това означава, че ИИ ще събира лични данни, когато това е необходимо, и ще ги използва във всички приложения. Apple обещава, че тези данни ще бъдат защитени по сигурен начин.

Не всички ИИ-функции ще бъдат изпълнявани от самите устройства, затова при нужда изкуственият интелект ще се обръща към облак. Apple казва, че заявките и данните ще се изпращат в така наречения „частен облак“, като тези данни никога няма да се съхраняват на сървъри и компанията никога няма да има достъп до тях. Независими експерти ще проверят достоверността на твърденията на Apple, заявиха от компанията.

source

Сподели: