май 8, 2024

Apple представи M4: Флагмански процесор с огромен фокус върху изкуствения интелект

По време на събитието си под название Let Loose, днес Apple представи новия си мобилен процесор M4, който ще служи като ядро на продуктите на компанията от следващо поколение. Той дебютира като част от новите флагмански таблети iPad Pro с OLED екрани.

Процесорът M4 на Apple разполага с повече от 28 милиарда транзистора и се произвежда по второ поколение 3 nm процес на TSMC.

Той разполага с 10 изчислителни CPU ядра (4 производителни и 6 енергоефективни) и 10 графични GPU ядра върху нова архитектура с поддръжка на динамична кеш памет, както и технологии за засенчване на мрежи и хардуерно ускорено трасиране на лъчи.

Компанията твърди, че изчислителната производителност на новия чип е до 50% по-висока, а графичната производителност е до четири пъти по-висока от тази на процесора M2. Apple твърди, че новият процесор M4 също така е с 50 % по-енергийно ефективен от процесора M2. В презентацията се твърди също, че M4 осигурява същата производителност спрямо конкурентите, но консумира само 1/4 от енергията, която те използват. Компанията не е предоставила сравнителни графики.

Apple M4 включва и нов 16-ядрен невронен процесор (Neural Processing UnitNPU) с производителност от 38 TOPS (трилиона операции в секунда). Той е около 60 пъти по-бърз от NPU-то, което е част от процесора A11 Bionic на Apple.

Apple твърди, че новият NPU в M4 е по-бърз от всеки друг NPU, използван като част от т.нар. „компютри с изкуствен интелект“ на конкурентите.

Чипът разполага и с нов интерфейс на дисплея с поддръжка на честота на опресняване до 120 Hz и технология Tandem OLED, която се използва в най-новите таблети iPad Pro. За Apple M4 се твърди, че има унифицирана пропускателна способност на паметта от 120 GB/s.

Чиповете на Apple от 2017 година насам включват някаква версия NPU, макар че досега те са били използвани предимно за подобряване и категоризиране на снимки, оптично разпознаване на символи, офлайн диктовка и други странности. Може да се окаже, че Apple се нуждае от нещо по-бързо за функциите с изкуствен интелект, поддържани от големи езикови модели, които се очаква да бъдат представени в iOS 18 и iPadOS 18 на WWDC следващия месец.

Времето, изминало между появата на чиповете М1 и М2 и това между М2 и М3 беше по около година и половина. При толкова малко технически подробности, колкото Apple обяви е трудно да се обясни по-бързия преход между M3 и M4. Възможно е М3 да е изостанал от графика, а М4 да е подранил. Възможно е също така М4 да е сравнително скромно архитектурно обновление на М3. Ще трябва изчакаме за тестове, чрез които да се определи колко точно по-добре се представя М4 от М3.

source

Сподели: