юни 7, 2023

Apple представи visionOS – операционна система за очила със смесена реалност Vision Pro

За своите нови VR / AR очила Vision Pro, Apple представи операционната система visionOS. Тя ще осигури изобразяване на интерфейса в 3D, а с помощта на сканиране на ириса ще се гарантира сигурността и поверителността на данните.

На ниво архитектура visionOS има общи блокове с MacOS и iOS, но добавя и нова „подсистема в реално време“ за обработка на интерактивните визуални изображения на Apple Vision Pro. Триизмерният интерфейс на visionOS позволява освобождаване на приложенията от границите на традиционния дисплей, така че да могат да се изобразяват едно до друго в различни мащаби. Потребителският интерфейс динамично реагира на естествената светлина, като хвърля сенки, за да помогне при предаване на мащаба и разстоянието.

Основните начини за взаимодействие с очилата – очи, ръце и глас. Компанията е описала как можете да погледнете полето за търсене и просто да започнете да говорите, например, за да въведете текст. Или можете да съберете пръстите си, за да направите избор, или да плъзнете нагоре, за да скролвате през прозореца.

От момента на стартирането на visionOS, тя ще включва поддръжка на приложения от компании като Adobe, Microsoft, Cisco и др. Операционната система ще поддържа медицински софтуер за преглед на рендери на анатомията на тялото и инженерни приложения за визуализиране на физическите явления, като поведението на въздушния поток над реални обекти. Приложенията ще се разпространяват от новия магазин, който ще стартира едновременно с Vision Pro. В допълнение към приложенията, повече от 100 игри Apple Arcade ще бъдат достъпни “на първия ден“, според Apple.

В тандем с хардуера на Vision Pro, visionOS ще лежи в основата на системата EyeSight, която проектира очите на потребителя чрез очилата върху извития външен дисплей на устройството. EyeSight сканира лицето и използва алгоритми за машинно обучение, за да сведе до минимум забавянето на изображението и намаляване на дискомфорта като замаяност по време на употреба.

Apple също говори за нова система за сигурност във visionOS, наречена Optic ID, която използва сканиране на ириса за удостоверяване. Данните са криптирани и работят със Secure Enclave, представляващ подсистема, интегрирана в процесора на Apple. От компанията казват, че телеметричните данни ще останат конфиденциални.


source

Сподели: