September 25, 2023

Apple препоръчва на потребителите да не използват USB Type-C кабелите на Android смартфоните за зареждането на iPhone 15

Съвсем наскоро Apple представи новата серия смартфони iPhone 15, която получи редица различни подобрения – от „Динамичния остров“ в базовите модели до подобрена система на камерата. Но най-очакваната актуализация е преминаването към USB Type-C порта, което значително увеличава удобството при използването на мобилното устройство в ежедневието – сега можете да зареждате лаптопа, смартфона, безжичните слушалки и още куп други устройства с един и същи кабел. Само че в китайските магазини на Apple се появи информация, че компанията предупреждава да не се използват USB Type-C кабелите за зареждане на Android смартфоните за работа с iPhone 15 – експертите посочват потенциалната възможност за прегряване.

Китайските фирмени магазини на корпорацията от Купертино препоръчват на потенциалните купувачи на следващото поколение смартфони на Apple да не използват USB Type-C кабели на трети страни с iPhone 15 поради факта, че има разлики в разположението на интерфейсните щифтове, което може да доведе до по-високи температури. В официалната информация се посочва, че прегряването се получава поради по-малкото разстояние между 9-пиновите едноредови и 11-пиновите едноредови захранващи конектори. Заслужава да се отбележи, че сега информацията е представена само в Китай, докато в другите региони официалните магазини не съобщават нищо подобно. Съответно редица експерти от тази сфера смятат, че по този начин Apple се опитва да стимулира потребителите да си купят официален (фирмен и скъп) кабел за зареждане.

Естествено, цената на този кабел винаги е няколко пъти по-висока от тази на кабелите за устройства с Android на другите производители. И като се има предвид, че Apple вече е загубила лъвския пай от приходите от продажбата на кабели и аксесоари с патентования конектор, може да се предположи, че марката иска да компенсира пропуснатите ползи чрез подобни манипулации. Но самата Apple все още официално нищо не е публикувала и не е коментирала, така че е възможно това да е инициатива на самите магазини.


source

Сподели: