юни 7, 2023

Apple пуска на пазара нов Mac Studio с чипове M2 Max и M2 Ultra

На тазгодишната конференция WWDC Apple обяви множество нови хардуерни продукти, включително дългоочакваните очила за смесена и виртуална реалност Vision Pro, за които се говореше от години. Наред с това компанията представи множество Mac компютри, включително 15-инчов MacBook Air, нов настолен Mac Pro, задвижван от изцяло новия чип M2 Ultra, както и второ поколение Mac Studio с чипове M2 Max и M2 Ultra.

Новият Mac Studio е със същия дизайн и форм-фактор като модела от първо поколение, но с множество хардуерни подобрения. Като начало устройството се предлага в два варианта с чип M2 Max и с M2 Ultra. Apple твърди, че Mac Studio с M2 Ultra е до 3 пъти по-бърз“ от модела с M1 Ultra, пуснат на пазара през миналата година, и до 6 пъти по-бърз от 27-инчовия iMac с процесор Intel от най-висок клас.

M2 Max разполага с 12 процесорни ядра, 30 или 38 графични ядра, поддръжка на до 96 GB оперативна памет, 400 GB/s пропускателна способност на паметта и 16-ядрен невронен енджин, докато M2 Ultra по същество представлява два чипа M2 Max слети заедно, които да осигурят двойно по-голяма мощ. Той разполага съответно с 24 процесорни ядра, 60 или 76 графични ядра, поддръжка на до 192 GB оперативна памет и 800 GB/s пропускателна способност на паметта. Освен това има 32 ядрен невронен енджин и съответно 134 милиарда транзистора.

Опциите за свързаност на двата модела включват високоскоростен HDMI порт, който поддържа до 8K 240Hz дисплей, както и 4x Thunderbolt 4 порта, 2x USB-A порта, 10 гигабитов Ethernet порт и 3,5 милиметрово гнездо за слушалки на гърба.

В предната част имате 2x Thunderbolt 4 порта и слот за SDXC карта. Устройството се предлага и с Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.3. Mac Studio с M2 Ultra поддържа до 6 Pro Display XDR дисплея.

Подобреният хардуер би трябвало да доведе до забележимо по-бърза работа с приложенията. Според Apple, 3D рендерирането в Octane ще бъде до 3 пъти по-бързо с M2 Ultra в сравнение с миналогодишния модел с M1 Ultra, докато при DaVinci Resolve скоростта на обработка на видеото би трябвало да е с 50% по-висока.

Можете да поръчате новия Mac Studio от уебсайта на Apple, а в магазините ще се предлага от 13 юни. Това, разбира се важи за САЩ. Наличности у нас се очакват скоро. Цените започват от 1 999 долара за модела с M2 Max, а за варианта с M2 Ultra – от 3 999 долара. Върховата версия с M2 Ultra с 38-ядрен графичен процесор, 192 GB RAM памет и 8 TB SSD ще ви струва 8 799 долара, и то без предварително инсталирани Final Cut Pro и Logic Pro.


source

Сподели: