октомври 19, 2023

Apple разказа как да пестите батерията на iPhone: много хора използват смартфона неправилно

За оптималното използване на батерията на смартфона трябва да следвате само едно просто правило.

Колко често затваряте неизползваните приложения? Много потребители на смартфони са с разбирането, че трябва напълно да премахват приложението от паметта на устройството, ако не го използват поне няколко минути. В противен случай ще се изразходва батерията, докато работи във фонов режим.

Apple обясни, че това не е така: няма нужда да затваряте приложенията от RAM-паметта на телефона, защото не спестявате заряда. Нещо повече, има голяма вероятност приложението да ви потрябва отново след няколко минути и смартфонът да изразходва ресурси за стартирането му, което ще доведе до по-бързото изтощаване на батерията.

На форума на Apple, представител на компанията обясни, че паметта на смартфона работи по съвсем различен начин от този на човек. Ако обмисляме няколко неща в главите си едновременно, вероятно ще се уморим бързо и ще изхабим цялата си енергия, но iPhone практически не харчи ресурси за поддържане на приложенията, които са във фонов режим.

Освен това, операционната система iOS е оптимизирана по такъв начин, че автоматично ще премахне приложението от паметта, ако няма достатъчно ресурси за обслужването му. Потребителят не трябва да мисли за това, а списъкът с отворени приложения е необходим само за ефективното превключване между няколко приложения. Но тогава защо се нуждаете от функция за принудително затваряне? Представителят на компанията обясни: „Приложението трябва да бъде затворено принудително само ако не се отваря“.

Следователно, не трябва да премахвате приложенията от паметта няколко пъти на час. От това няма никаква полза, а потенциалните неудобства са много. Не мислете за оптимизирането на паметта на вашето устройство: инженерите на Apple са се погрижили за това вместо вас.

Това, за което определено не са се погрижили е качеството на смартфоните iPhone 15 Pro и Pro Max. Устройствата се оказаха изключително неуспешни: те прегряват, екраните им изгарят, а титановата рамка не прави смартфона по-здрав. Може би затова цените на смартфоните са намалели толкова рязко.


source

Сподели: