май 13, 2024

Apple ще представи Siri с изкуствен интелект на WWDC

Технологичните богове най-накрая се усмихнаха на Siri, ако днешните данни в New York Times са верни. Писали сме многократно относно недостатъците на Siri и надеждата ни, че инициативите на Apple с изкуствен интелект ще позволят на виртуалния дигитален асистент да отговаря на повече заявки с един ясен отговор, вместо да ни подхвърля три фрагмента от различни сайтове, принуждавайки ни да търсим между тях правилния отговор.

Няма нищо по-разочароващо от това да зададете на Siri въпрос за вашия iPhone и да го чуете да казва тези шест обезсърчаващи думи: „Намерих го в интернет“. Още по-разочароващо е, когато Siri ви предложи три сайта, които да разгледате, а Google Assistant реагира незабавно и ясно, без да се налага да четете три пасажа от три различни сайта.

Например, помолихме Siri да ни каже резолюцията на екрана, използвана в оригиналния iPhone. Очевидно Сири не се интересува от произхода си, тъй като създаде три кратки откъса от три сайта, за да открием отговора на този въпрос. Когато зададохме същия въпрос на Google Assistant, получихме отговора: „Екранът на iPhone е екран с течни кристали с разделителна способност 320 x 480 dpi и диагонал около 3,5 инча, което го прави много по-голям от повечето други телефони по онова време, а iPhone беше първият мобилен телефон с технология за мултитъч управление“. Това е идеалният отговор.

New York Times съобщава, че ъпдейтът на Siri ще бъде представен на 10 юни по време на основната конференция WWDC. В същото време Apple обяви, че Siri ще използва генеративен изкуствен интелект, който ще позволи на дигиталния асистент не само да бъде по-разговорен, но и да помогне на Siri да разбере различните заявки. Една част от данните, които ни тревожат, са, че Apple се надява да използва подобренията на AI, за да повиши способността на Siri да задава таймери, да създава напомняния и да изпълнява други подобни задачи. Честно казано, не вярваме, че Siri се нуждае от помощ за тези задачи.

Данните твърдят, че Apple е решил да даде на Siri „мозъчна трансплантация“ в началото на миналата година, след като изпълнителните директори Крейг Федериги и Джон Джанандреа са си играли с ChatGPT. След това, ръководителите на Apple са решили, че Siri трябва да бъде променен.

Така че всичко се свежда до 10 юни, когато за първи път ще видим как Apple планира да подобри iOS, iPadOS и MacOS с внедряването на изкуствен интелект. В допълнение към Siri, Apple се очаква да приложи и магията на изкуствения интелект в приложенията като Siri, Safari, Spotlight Search, Messages и Mail.

source

Сподели: