октомври 9, 2023

Apple ще работи за подобряването на комфорта и намаляването на теглото в новите очила Vision Pro

Технически, Apple се готви да започне да доставя своето първо поколение очила с добавена реалност Vision Pro, но вече се работи и по създаването на техните наследници. Според информирани източници, инженерите са изправени пред задачата да ги направят по-удобни за използване.

За това говори в традиционния си неделен дайджест от страниците на Bloomberg Марк Гърман. При различните истории редовно се правят паралели с устройството Meta Quest 3 и неговите възможни наследници, но ако се съсредоточим върху разработките на Apple, същността на промените се свежда до намаляване на теглото и общите размери на очилата, както и до увеличаване на удобството при използването им от тези, които са принудени да носят очила с диоптри.

В момента, както пояснява източникът, в първото поколение Vision Pro проблемът с интегрирането на лещите с диоптри е решен чрез компромисен вариант. За да не увеличават дълбочината на корпуса на очилата, специалистите на Apple са се отказали да комбинират устройството с обикновените очила, които коригират зрението на потребителя. Вместо това беше постигнато споразумение с производителя на оптично оборудване Carl Zeiss за възможността да се произвеждат лещи, които са магнитно фиксирани директно към повърхността на дисплея на устройството.

Apple може да достави очилата с вече инсталирани лещи за конкретен купувач, но това ще доведе до необходимостта от получаване на лиценз за продажба на медицинско оборудване. Второ, такова адаптиране би ограничило възможността за продажба на използваното устройство на вторичния пазар. И накрая, дори когато се използват от един и същ потребител, може да се наложи тяхната смяна с други с течение на времето.

Проблемът с обемистия дизайн може да избледнее на заден план по-късно, ако Apple се върне към идеята за производство на компактни очила с добавена реалност. Ако виртуалният компонент беше напълно елиминиран, такива очила биха могли да са по-компактни. Ще станат по-лесни за носене през целия ден, докато Vision Pro в сегашната си форма могат да причинят болка при някои потребители във врата, въпреки че Apple се опита да преразпредели теглото на устройството поради формата на стойката и външния вид на структурния елемент в задната част на главата на потребителя.

Работата по леките AR-очила, както уточнява Bloomberg, преди година е била спряна от Apple, тъй като компанията не разполага с подходящата технология за създаването им. Ръководителят на компанията Тим Кук е бил много разстроен от това, тъй като е смятал създаването на очила с добавена реалност за приоритет. Може би някога в бъдеще тази работа ще бъде възобновена.


source

Сподели: