September 16, 2023

Apple: iPhone 12 няма проблем с радиацията, но ще пуснем софтуерен ъпдейт, който да оправи нещата

Apple съобщи в петък, че ще издаде актуализация на софтуера за iPhone 12 във Франция, за да отговори на опасенията на регулаторите относно радиочестотите. 

Във вторник Националната агенция за радиочестотите във Франция (Agence Nationale des Fréquences, или ANFR) заяви, че iPhone 12 надвишава европейските специфични граници на поглъщане, и каза на Apple временно да спре да продава телефона.

Apple отвърна на удара, като заяви, че iPhone 12 отговаря на разпоредбите за SAR в целия свят. 

Apple заяви, че е предоставила на ANFR няколко вътрешни и независими лабораторни теста на iPhone 12, които според нея показват съответствие с правилата за SAR. Въпреки това Apple заяви, че ще пусне актуализация на софтуера за потребителите на iPhone 12 във Франция, за да разреши проблема. Този ход беше съобщен по-рано от Ройтерс. 

Това е свързано със специфичен протокол за тестване, използван от френските регулаторни органи, а не с проблем, свързан с безопасността. Ще издадем актуализация на софтуера за потребителите във Франция, за да се съобразим с протокола, използван от френските регулатори. С нетърпение очакваме iPhone 12 да продължи да се предлага във Франция.

ANFR управлява радиочестотите във Франция. 

Като част от работата си по наблюдение на радиооборудването ANFR периодично тества телефони, за да провери излагането на хората на електромагнитни вълни.

Във вторник ANFR заяви, че iPhone 12 понастоящем не отговаря на европейските разпоредби за стойностите на SAR, докато телефонът е в контакт с тялото – например, когато се държи в ръка или в джоба на панталона. Установено е обаче, че стойностите на SAR отговарят на изискванията за устройствата iPhone 12, които се носят на по-голямо разстояние от тялото, например в джобове на палта или чанти.

Apple трябва незабавно да предприеме всички мерки, за да предотврати предоставянето на засегнатите телефони, присъстващи във веригата за доставки. За вече продадените телефони Apple трябва да предприеме коригиращи действия възможно най-скоро, за да приведе засегнатите телефони в съответствие с изискванията. В противен случай Apple ще трябва да ги изтегли от пазара.

ANFR не отговори веднага на искането за коментар в петък относно плана на Apple да пусне актуализация на софтуера, за да отговори на опасенията.


source

Сподели: