май 1, 2024

Apple Vision Pro 2 няма да бъде пуснат до края на 2026 г

Apple не планира да пусне очилата с добавена реалност Vision Pro 2 преди края на 2026 г., казва колумнистът на Bloomberg Марк Гърман, който е и автор на много потвърдени прогнози относно пускането на нови продукти от страна на компанията от Купертино.

В последното издание на Power On, Гърман казва, че плановете за Vision Pro на Apple „в момента не включват модел от второ поколение до края на 2026 г., въпреки че компанията преди това се опитва да намери начин да пусне по-евтина версия“. Според журналиста, Apple „все още не е решила точно как да намали цената“ на носимото устройство.

Известният анализатор от TF Securities, Минг-Чи Куо, за първи път съобщи, че Apple работи върху по-достъпни AR очила една година преди представянето на Vision Pro, докато след това той твърди, че Apple планира да пусне такива през 2025 г.

Най-скъпата част от очилата Vision Pro са чифта 1,25-инчови Micro-OLED дисплеи с резолюция от около 4K, произведени от Sony Semiconductor, всеки от които според анализаторите струва около $350. Това означава, че Vision Pro е със себестойност само $700, заради дисплеите. Използването на малки LCD-дисплеи като алтернатива би намалило значително цената на очилата, но би довело до намален контраст и значителен спад в разделителната способност или много по-обемист дизайн, което не е изключено.

Според ресурса UploadVR, може да се очаква реално намаление на цената на Vision Pro, ако цените на micro-OLED дисплеите паднат. Миналата година The Information съобщи, че Apple тества micro-OLED дисплеи от два допълнителни доставчика — китайските компании BOE и SeeYa Technology. Възможно е техните продукти да станат по-достъпна алтернатива на дисплеите на Sony, което в крайна сметка ще намали цената на очилата на Apple.

source

Сподели: