September 14, 2023

Apple Watch Series 9 беше официално обявен от Apple с много и мащабни новости

В рамките на септемврийското си живо предаване Apple току-що открехна завесата за новия Apple Watch 9, който предлага много нови функции.

Замествайки миналогодишния Apple Watch 8, Apple Watch 9 ще бъде основният избор от следващото поколение носими устройства на Apple, като ще се намира удобно между бюджетния Apple Watch SE и премиум Apple Watch Ultra.

Новият смарт часовник се захранва от новия чип S9, който има 5.6 милиарда транзистора, 60% повече от Series 8. Работи в съчетание с 30% по-бърз графичен процесор. Четириядрен невронен двигател ще осигурява работа с машинно обучение до два пъти по-бързо. Очакваме 18-часов живот на батерията.

Нека започнем с операционната система

Задвижван от новия софтуерен ъпгрейд watchOS 10, Apple Watch 9 използва в по-голяма степен преработените приложения на Apple, които сега се отличават с подобрен дизайн, който като цяло е по-цветен и привлекателен за окото. Въведен е и Smart Stack, който представлява система в стил уиджет на китката ви, даваща ви полезен поглед към шепа ключови приложения като Apple News и Fitness.

Много подобрения във функционалността

Преди да ни предостави някакви значителни нови функции, Apple обещава подобрения за най-обичаната функция на Apple Watch: намирането на вашия iPhone. Apple казва, че UWB радиото, което позволява на Apple Watch да намери iPhone и обратно, е подобрено, така че ще бъде по-лесно и бързо да намерите изгубения си телефон. Наистина, това е функцията, която вероятно ще използвате повече от всичко друго, обявено днес.

WatchOS 10 предлага новата функция Name Drop, която позволява на потребителите да споделят лична информация, когато са близо до друг потребител с устройството. Ultrawideband внася повече оперативна съвместимост с HomePod, както и функционалността Find My.

Double Tap е една от по-интересните функции този път.

Това е нова система за въвеждане на данни, подкрепена в чипа, която открива малки движения и кръвен поток, когато потребителят докосва показалеца и палеца си заедно. С новото въвеждане потребителите могат да извършват дейности като приемане на повикване или изключване на аларма. Тя ще се появи на пазара през следващия месец.

Новият чип на Apple Watch Series 9 дава възможност заявките към Siri да се обработват на самото устройство.

Това означава, че Siri би трябвало да работи по-бързо, тъй като не се налага да изпраща заявки към облака. Диктовката на S9 е с до 20 процента по-точна, тъй като „трансформаторният модел“ работи на невронен принцип.

Но още по-важно е, че ще можете да задавате на Siri въпроси, свързани със здравето, като например колко сте спали през изминалата нощ и много други данни, свързани със здравето. Това е особено важно, като се има предвид популярността на Apple Watch като устройство за проследяване на здравето и физическата форма.

Apple казва, че това е възможно не само благодарение на акселерометъра, но и на способността на Apple Watch да измерва неща като кръвния поток под кожата. Новият жест е възможен благодарение на невронния двигател в S9, който обработва данните от всички сензори и машинното обучение, за да открие и двойното докосване. Двойното докосване ще бъде налично през следващия месец и от компанията обещават, че щом започнете да го използвате, „ще разчитате на него всеки ден“.

А какво ще кажем за дисплея?

Дисплеят е по-лесен за четене на открито, 2000 нита, двойно повече от Серия 8. Може да се понижи до 1 нит за тъмни помещения като киносалони.

Големи стъпки по отношение на екологията

Казаха ни, че Apple ще премахне цялата пластмаса в опаковките до края на следващата година. „Apple 2030“ е планът за въглеродна неутралност на целия бизнес до 2030 г. Следващата стъпка е постигане на нулев въглероден отпечатък на всички продукти до 2030 г.

Series 9 Watch е от рециклиран алуминий, рециклирано злато, калай, мед. За първи път в батерията има рециклиран кобалт. Спортната верижка вече е 80 процента рециклирана. От тази година цялото производство на Apple Watch е на чиста електроенергия. Новите по-малки опаковки позволяват да се доставят 25 процента повече часовници при едно пътуване. Постига се 78 процента намаление на въглеродния отпечатък на Apple Watch, останалото се компенсира чрез засаждане на дървета и т.н.

От днес Apple вече не използва кожа в нито един нов продукт. Ще се използва нов текстил, който наричаме FineWoven. Той има „усещане като на велур“.


source

Сподели: