October 22, 2023

Apple Watch Series 9 срещу Series 8: Всички основни разлики

Apple представи Apple Watch Series 9 през септември. Както се и очакваше обаче, промените до голяма степен са скрити отвътре: Apple Watch е получил „ново сърце“, така да се каже, докато външният вид остава предимно същият.

Тези промени обаче все пак са важни. В тази статия колегите от Macworld представят разликите между Apple Watch Series 9 и предшественика Series 8, като обхващат техническите характеристики, скоростта, качеството на екрана, функциите, дизайна и цената, за да можете да решите кой модел да си купите или дали има смисъл да преминете от единия към другия.

Apple Watch Series 9 срещу Series 8: Процесор

Основното техническо подобрение в Series 9 е „системата в пакет“ (SiP) S9. Това е процесорният чип, който би трябвало да доведе до забележимо увеличение на скоростта.

S8 в Series 8, подобно на почти идентичните S7 и S6 съответно в Series 7 и 6 се базира на сравнително стария процесор A13 от iPhone 11, та дори и по-лошо: смарт часовниците на Apple от 2020 година насам използват само ядрата за ефективност на A13 „Thunder“, като пропускат неговите ядра за производителност „Lightning“. Дори, ако S9 използва само ефективните ядра от A14, това пак ще е значителна стъпка напред, тъй като A14 е първият чип на Apple, произведен по 5-нанометров (nm) технологичен процес.

В новия SiP Apple е въвела и по-бърз невронен енджин (Neural Engine), който вече работи с четири ядра. Според Apple интегрираният графичен процесор също е станал с до 30% по-бърз. Всичко това заедно позволява по-плавни анимации, по-бързо и по-точно диктуване, Siri на устройството и много други неща в Series 9.

Apple Watch Series 9 срещу Series 8: Ултра широколентова технология

Apple Watch Series 9 е и едно от първите устройства, които Apple оборудва с ултрашироколентовия чип U2 от следващо поколение. Това значително улеснява намирането на изгубен iPhone – можете не само да събудите телефона и да го накарате да издаде звук, за да го откриете на часовника си, като използвате функцията Precision Finding. Междувременно безжичният чип W3 на Series 9 е същият като този в Series 8.

Apple Watch Series 9 срещу Series 8: Дисплей

Екранът на Apple Watch Series 9 е със същия размер като този на Series 8, но в техническо отношение е по-близък до дисплея от миналогодишния модел Ultra: яркостта е увеличена до 2000 нита, в сравнение с 1000 нита в Series 8. Когато е необходимо, функцията Always On Display (винаги включен дисплей) се затъмнява до 1 нит.

Apple Watch Series 9 срещу Series 8: Памет

За първи път Apple предоставя 64 GB капацитет за съхранение. Досега дори първото поколение Ultra капацитета беше 32 GB, така че, ако се наложи, можете да заредите прилична музикална библиотека в Series 9 и да отидете да тичате само с AirPods – без iPhone или интернет връзка.

Apple Watch Series 9 срещу Series 8: Двойно докосване

Apple Watch Series 9 разполага с нова функция, наречена „двойно докосване“, която ви позволява да управлявате основното действие на дадено приложение без да е необходимо да докосвате екрана. Достатъчно е да докоснете два пъти показалеца и палеца, за да отговорите на повикване, да спрете таймер, да пуснете и спрете музика и други. Функцията ще се появи по-късно тази година.

Apple Watch Series 9 срещу Series 8: Размери и тегло

Размерите на часовника не са се променили от миналата година. Те са идентични с тези на Series 8. Само теглото се е променило почти незабележимо: Series 9 е с частица по-лек. И четирите алуминиеви варианта, 45 и 41 милиметровите, със и без LTE връзка са станали с 0,1 грама по-леки.

Apple Watch Series 9 срещу Series 8: Цветове

Тази година има нов розов цвят, който съответства на цвета на новия iPhone 15. Иначе Apple предлага същите четири цвята: Silver, Midnight, Starlight и Product RED. Моделите от неръждаема стомана се предлагат в графитен, сребрист и златист цвят.

Apple Watch Series 9 срещу Series 8: Цена

Може би най-приятното нещо, което Apple е променила в своя смарт часовник, поне в Европа е цената. Докато началната цена в САЩ от 399 долара е същата като тази на Series 8 при пускането му на пазара, цената във Великобритания е спаднала от 419 на 399 паунда. По подобен начин цената в евро се е понижила за клиентите в Германия, например. У нас в един от големите търговци на Apple продукти стартовата цена на устройството е 859 лева, като и на други места цената е идентична.


source

Сподели: